• S-a lansat platforma baiamareactiv.ro •
Băimărenii vor putea participa activ la dezvoltarea municipiului Baia Mare. Acest lucru va fi posibil în cadrul bugetării participative, platformă lansată ieri de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
Cu o simplă autentificare pe baiamareactiv.ro, cetăţenii vor putea să îşi depună proiectele care, în opinia lor, ar aduce un plus calităţii vieţii. Potrivit calendarului, depunerea proiectelor va avea loc în perioada 15 septembrie – 12 noiembrie 2017, urmând ca acestea să fie verificate în intervalul 13 noiembrie – 14 decembrie 2017. După mijlocul lunii decembrie proiectele aprobate vor fi publicate, urmând ca promovarea lor să se facă de către iniţiatori în perioada 16 decembrie 2017 – 16 februarie 2018. Cele mai votate idei vor fi introduse pe lista de investiţii a municipiului Baia Mare şi vor fi susţinute financiar din bugetul local al anului viitor.
Proiectele care pot fi finanţate în cadrul bugetării participative se referă la domeniul infrastructurii (alei, trotuare, zone pietonale, mobilitate, accesibilitate, siguranţa circulaţiei), spaţii verzi şi locuri de joacă (amenajarea, repararea, renovarea, înfiinţarea acestora, întreţinerea), amenajări spaţii publice (mobilier stradal, iluminat public), industrii creative, educaţie, cultură (dezvoltare de oportunităţi pentru persoanele creative, artişti, persoane cu vastă experienţă pe care o pot împărtăşi pentru a inspira alte persoane, propuneri de activităţi educaţionale şi culturale care să ducă la creşterea calităţii învăţământului), tineret (proiecte al căror scop e dezvoltarea de infrastructuri sau oportunităţi pentru tineri, proiecte menite să atragă tinerii spre municipiul Baia Mare), digitalizare (proiecte IT menite să crească gradul de utilizare a tehnologiilor) şi identitate locală (tradiţiile locale, istoria locală, multiculturalism, etnii diferite trăind în armonie, minerit, în general locuri, obiecte, obiceiuri, meşteşuguri, produse artistice şi lingvistice considerate de importanţă pentru comunitatea băimăreană, mândria de a aparţine unei comunităţi cu o anumită tradiţie), neexistând o sumă maximă alocată pentru un proiect. Mai mult, proiectele cu caracter publicitar, comercial sau politic nu sunt eligibile, dar nici cele ale căror costuri de funcţionare sau mentenanţă depăşesc costurile de implementare.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Revenind activ în Baia Mare mi-am dorit de foarte multă vreme să nu avem doar un dialog steril cu cetăţenii şi un dialog care să se reflecte doar în audienţele pe care le am eu sau colegii mei. Am dorit să ducem mai departe ideile şi dorinţele pe care le au cetăţenii şi să le dăm posibilitatea să îşi manifeste într-un mod formal, oficial toate aceste chestiuni. Vom veni în faţa Consiliului Local în februarie 2018 cu un nou buget cu o sumă consistentă care va fi dirijată doar pentru rezolvarea proiectelor pe care cetăţenii le vor menţiona şi le vor pe această platformă baiamareactiv.ro. Este un prim exerciţiu şi ca viziune, undeva prin 2020 Municipiul Baia Mare va trebui să aibă cam jumătate din lista de investiţii trecută printr-o astfel de bugetare participativă”
Modelul platformei bugetării participative a fost elaborat după consultarea modelelor aplicate în marile oraşe ale Europei. Proiectele cetăţenilor pot fi depuse începând cu data de 15 septembrie, pentru acest demers fiind necesar doar o simplă autentificare pe platforma baiamareactiv.ro.
„Vom înfiinţa birouri în cartierele municipiului unde să fie reprezentate nu doar entităţi ale administraţiei locale, ci şi instituţii relevante unde cetăţenii se pot adresa. Vor fi câteva centre administrative în municipiul Baia Mare, probabil câteva puncte importante. Aceste insituţii trebuie să fie prezente şi mai aproape de cetăţean. În primul rând, cetăţeanul trebuie să fie informat şi acest aspect reprezintă cea mai gravă problemă a fiecărei administraţii locale din România. Noi, cei din autoritatea locală trebuie să venim constant în faţa cetăţeanului pentru a încerca rezolvarea problemelor. Odată cu lansarea platformei, Consiliile Civice ale municipiului Baia Mare vor deveni mai active. Platforma va fi un model de succes la nivelul României pentru că noi, comunitatea băimăreană am rezonat de fiecare dată la aspecte de ordin civic”
Bugetarea participativă este un demers prin care ideile şi iniţiativele comunităţii băimărene se pot transforma în realitate. Mai mult, este un model de implicare civică şi o cooperare între cetăţeni, un model în cadrul căruia comunitatea decide ce se întâmplă cu o parte din bugetul local.