Sâmbătă, 2 septembrie 2017, la ora 12, am primit cu durere vestea tristă a trecerii din această viaţă a domnului inginer Grigore Buda, în urma unui nefericit şi tragic accident.
Inginerul Grigore Buda s-a născut la 25 noiembrie 1954, în localitatea Lăpuş, într-o familie de buni credincioşi, unde s-a format ca om a lui Dumnezeu, harnic, muncitor, cinstit, familist convins, patriot, un om cu spirit de echipă, darnic şi grabnic în a ajuta pe cei care îi cereau ajutorul. Aşa l-a cunoscut Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi obştea mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, în anul 1996, când a început colaborarea cu dânsul.
Biserica Mănăstirii Rohia, care este Catedrala munţilor, o capodoperă arhitecturală românească, a fost construită de echipa condusă de inginerul Grigore Buda. Construirea acestei biserici, într-un spaţiu impropriu şi dificil, a presupus eforturi mari, dar inginerul Grigore Buda, pe lângă ceilalţi specialişti, a găsit întotdeauna soluţii tehnice pentru a duce la bun sfârşit această biserică ce uneşte cerul cu pământul.
Lucrările la Centrul Cultural Monahal de la Rohia tot cu inginerul Grigore Buda au fost începute, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi conducerea Mănăstirii Rohia. O altă lucrare importantă, necesară şi extrem de greu de realizat, aducţiunea de apă potabilă la Mănăstirea Rohia de la o distanţă de 8 km, a fost realizată de echipa condusă cu multă responsabilitate de vrednicul de pomenire inginer Buda Grigore.
Multe şi importante sunt lucrările realizate de inginerul Grigore Buda, dacă ne gândim numai la cele bisericeşti, dar câte: blocuri, licee, spitale, cămine sociale, sedii ale primăriilor, aducţiuni de apă etc. au fost construite sub conducerea şi priceperea inginerului Grigore Buda.
Prin toate lucrările pe care le-a făcut, dar şi prin atitudinea pe care a avut-o faţă de familie, societate, oamenii care i-au cerut sprijinul, faţă de preoţi şi monahi, credem că şi-a construit Casă în Împărăţia lui Dumnezeu, pentru că, atunci când ierarhul sfinţeşte o biserică, spune: Veşnică pomenire ctitorilor, întemeietorilor… constructorilor…
Despre domnul Grigore Buda nu vom putea vorbi niciodată l-a trecut, pentru că dânsul rămâne mereu viu prin lucrările construite şi ctitorite. Inginerul Grigore Buda este un model demn de urmat, cum trebuie să se comporte un om cu subalternii, cu colaboratorii şi în familie. Un om de omenie, smerit, iubitor de biserică şi cu frică de Dumnezeu.
În aceste momente de vremelnică despărţire, când sufletul robului lui Dumnezeu Grigore Buda se îndreaptă spre Dumnezeu, noi, monahii Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să-i facă parte de bucuria şi fericirea veşnică şi să audă glasul care zice: Bine, slugă bună şi credincioasă, peste puţine ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria domnului tău. (Matei 25; 23). Iar familiei îndoliate, Mântuitorul Iisus Hristos şi Maica Domnului să le dăruiască pace, mângâiere, nădejde şi credinţă în bucuria vederii în Împărăţia lui Dumnezeu.
Veşnica lui pomenire din neam în neam!
Arhim. Macarie Motogna
Stareţul mănăstirii Rohia împreună cu obştea