Târnosirea bisericii din Baba

0
734

Duminică, 28 august 2017, cu începere de la ora 9, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat slujba de târnosire a bisericii din Parohia Baba, Protopopiatul Lăpuş, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească şi a rostit un cuvânt de învăţătură.

Slujba de târnosire

Slujba de târnosire s-a făcut după toată rânduiala Bisericii Ortodoxe, prin aşezarea în piciorul Sfintei Mese a Sfintelor Moaşte de Sfinţi Mucenici şi a Documentului de Sfinţire, cu ungerea cu Sfântul şi Marele Mir a Sfântului Prestol, a bisericii pe exterior şi interior, a iconostasului şi interiorul Sfântului Altar, a proscomidiarului, prin rostirea rugăciunilor de sfinţire.
Biserica din Parohia Baba are hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi a fost zidită în anul 1905, din cărămidă, cu ziduri groase de o jumătate de metru. Biserica a fost refăcută de Pr. Conf. Univ. Dr. Dorel Man, între 1980-1981, când era paroh în Baba. Din anul 1990, paroh devine aici preotul Radu Man, care, din anul 2009, duce la îndeplinire un amplu plan de renovare şi consolidare totală a structurii de rezistenţă a sfintei biserici, reconstruieşte bolta din lemn şi turnul, reface acoperişul, zideşte stâlpi de susţinere, se pregătesc zidurile interioare pentru frescă. În 2013 se face un iconostas nou, din lemn de stejar de către sculptorul local Viorel Mihiş, prim-corator. Datorită degradării avansate, s-a refăcut pictura în întregime, în tehnica frescă, s-au pictat şi cele 58 de icoane de pe catapeteasma nouă, autor pictorul Alin Iuga din Beclean, recepţia fiind realizată în 2015.
Baba este o localitate străveche, fiind consemnată ca existând pe la anul 1357. Este aşezată la marginea Ţării Lăpuşului, nu departe de Gâlgău, şi a aparţinut, pe vremea lui Petru Rareş (1529), de Cetatea Ciceului.

Sfânta Liturghie Arhierească

După oficierea slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă amplasată în curtea bisericii, înconjurat de un sobor de peste 30 de preoţi şi diaconi, din parohiile protoieriei. Din sobor au făcut parte: Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Mihai Cornel Gheduţiu, secretarul Protopopiatului, Arhim. Gavriil Burzo, duhovnicul Mănăstirii Breaza, Protos. Ioel Nicoară, stareţul Mănăstirii Dealu Mare, Pr. Ioan Ciceu, proin-protopopul Lăpuşului, Pr. Radu Man, paroh, preoţi din parohiile protopopiatului şi din afara lui.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie şi la slujba de târnosire au fost date de Grupul de Muzică Psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, iar la priceasnă au cântat Marcela Ştefania Latiş şi Andreea Ghiţiu, al cărui tată este din Baba, întoarsă, în seara precedentă, cu marele premiu al concursului de muzică populară „Iosif Simu şi Cosmin Golban” de la Timişoara.
Mulţimea de credincioşi, veniţi din Ţara Lăpuşului şi de pe Valea Someşului, în costume populare, a cunoscut o trăire duhovnicească aparte, emoţionantă, în timpul sfintelor rugăciuni. În rândul credincioşilor s-au aflat Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni, Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, pictorul Alin Iuga, consilieri judeţeni şi locali.
Cuvântul de învăţătură
La momentul consacrat, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuprinzător şi bogat cuvânt de învăţătură, pornind de la Evanghelia Duminicii, a tânărului bogat. „Este foarte important să înţelegem că Dumnezeu este aproape de toţi oamenii, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul a fost aproape şi de cei buni, şi de cei răi. A intrat şi în categoria aristocraţiei poporului iudeu, şi a primit la El şi farisei şi cărturari. Unii chiar şi-au schimbat viaţa. Mântuitorul a schimbat viaţa oamenilor. Mântuitorul a mângâiat, a iertat, a binecuvântat, a salvat. Iar acolo unde a găsit credinţă, chiar şi în afara poporului lui Israil, a preţuit-o mult.”

Distincţii

Preotul paroh Radu Man a fost distins de către Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin cu titlul de iconom stavrofor, în semn de înaltă apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral-misionară, edilitar-gospodărească şi social-filantropică şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Baba, Protopopiatul Lăpuş.
Diplome de Vrednicie au mai primit primarul Gavril Ropan al comunei Coroieni, foştii primi epitropi Vasile Lazăr, Ionuc Both, Ionuc Mada, Viorel Mihiş, consilierii bisericeşti, pictorul Alin Iuga, cântăreţul bisericesc Dan Ionel Todoran, paraclisierul Liviu Mada şi binefăcătorii Liviu Mihiş, Mircea Todoran şi Iulian Lovaş.
Preotul paroh Radu Man i-a mulţumit Părintelui Episcop Iustin pentru prezenţă şi efortul făcut şi i-a dăruit o icoană a Mântuitorului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.