Marţi, 15 august 2017, credincioaşii au participat la marea sărbătoare religioasă „Adormirea Maicii Domnului (Sfîntă Mărie Mare, cum spune poporul), precedată de un post de două săptămîni.
Sărbătoarea aminteşte de momentul în care Fecioara Maria „adoarme” pentru totdeauna, trupul şi sufletul său fiind luate la ceruri de însuşi Iisus Hristos. Tradiţia spune că de Sfîntă Marie Mare se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, ce sînt bune de leac. În perioada postului Sfintei Marii, fetele îşi cos costume speciale, lucrate în alb, pentru pelerinajul din zilele de 14-15 august la mănăstirile care poartă hramul Sfînta Maria. În dimineaţa acestei zile, femeile merg la biserică şi împart prune şi faguri de miere, apoi în cimitir şi tămîiază mormintele rudelor. În familiile cu fete de măritat, icoana este spălată cu flori de busuioc pentru a avea noroc în dragoste. Acum se culege năvalnicul, o plantă care creşte în păduri, în locuri ascunse, cunoscute doar de femeile în vîrstă, şi este dăruită fetelor pentru a avea noroc să se căsătorească cu un băiat gospodar şi iubitor. Tradiţia spune că dacă de Sfîntă Marie Mare înfloresc trandafirii, atunci va fi toamnă lungă. În această zi, este celebrată şi Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este patroana marinarilor. De pe 16 august se deschide sezonul nunţilor, care ţine pînă la intrarea în postul Crăciunului. Între cele două Sf. Marii, 15 august şi 8 septembrie, este timpul prielnic semănării grîului.
• La Catedrala ortodoxă “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tg. Lăpuş (foto), liturghia de Adormiorea Maicii Domnului a fost oficială de preotul Ioan Chirilă împreună cu un sobor de preoţi şi cîntăreţi. Predica şi cuvintele de învăţătură au fost rostite cu patos tot de Ioan Chirilă.