Radu Roman este directorul Centrului cultural din comuna Cerneşti şi el însuşi coordonează şi instruieşte Ansamblul folcloric „Măgura”, care recent a sărbătorit împlinirea a 18 ani de la înfiinţare.
Reporter: Cum au fost începuturile, domnule Radu Roman?
Radu Roman: Susţinut fiind de un grup de tineri din satul meu natal, Măgureni, am înfiinţat Ansamblul folcloric „Măgura” din comuna Cerneşti. La început, au venit să se iniţieze şi să activeze în Ansamblu cîţiva tineri, le-am explicat paşii de dans şi am realizat primele repetiţii. Aveam 6 perechi de dansatori, 4 solişti şi un taraf. Eu cînt la taragot. Am făcut două dansuri, structurate pe ce se dansa la „jocul de la şură” în Măgureni şi în satele învecinate. Cu acest ansamblu, am participat la ediţia a III-a a „Festivalului Stuparilor” din Cerneşti şi la cîteva spectacole folclorice. Din anul 2004, ansamblul a crescut, fiind susţinut material de noua administraţie locală. Au mai venit 3 perechi de dansatori din Preluca Veche – sat vecin cu Măgureniul. La orchestră am adus instrumentişti de valoare, cu care am susţinut spectacole regizate de Sergiu Vitalian Vaida. Am participat la festivaluri de obiceiuri şi datini importante din judeţ şi din ţară. Din 2006, dansatorii din Preluca Veche s-au reîntors la ,,Ansamblul Prelucana” care şi-a reluat activitatea întreruptă. În acelaşi an, am făcut înregistrări în studio. La ansamblu au venit alte cîteva fete din Cerneşti, ca dansatoare şi soliste în grupul vocal. În anul 2007, am atras noi membri din comuna Cerneşti, dansatori şi solişti, şi am realizat, pe lîngă cele două dansuri locale, un dans de Codru, sub îndrumarea maestrului Grigore Simionca. Cu această nouă trupă, Ansamblul a participat la mai multe manifestări culturale şi spectacole. Am evoluat alături de Ansamblul Naţional “Transilvania” din Baia Mare la spectacolul de aniversare a Consiliului Judeţean Maramureş 2007. Apoi am participat la mai multe emisiuni televizate, la televiziunile locale şi la alte televiziuni. În anul 2007, am realizat un DVD cu ritualul „Fîrtăţia”, obicei care încă mai dăinuie în satele din Ţara Chioarului, Lăpuşului şi Fisculaşului. La realizarea acestui proiect, şi-a adus aportul şi interpretul de muzică populară Andrei Bărbos, fiu al comunei Cerneşti.
Reporter: Sînt realizări impresionante!
Radu Roman: Ansamblul “Măgura” se situează printre cele mai bune din judeţ, după Ansamblul Naţional “Transilvania” din Baia Mare. Ne onorează acest fapt, dar totodată ne obligă la eforturi sporite, la repetiţii. Pînă în prezent, avem albumele audio şi video: “Sună clopotele tainic”, „Bună sara lui Crăciun”, „Pă sub dealul Măgurii”, DVD-urile: „De Florii la Măgureni, “Iată vin colindători”, „Fîrtăţia”. Ansamblul nostru a dat concert la Focşani, Slobozia, Ploieşti, Chişinău (în prezenţa preşedintelui Moldovei şi miniştrilor). De 4 ori, am fost în concert la Sala Radio din Bucureşti, iar în străinătate: Polonia, Grecia, Italia şi Ungaria.
Reporter: Cîţi membri aveţi acum în Ansamblu?
Radu Roman: “Măgura” are în componenţă 50 de membri, putem mobliza 12 perechi de dansatori, ne sînt aproape soliştii vocali Rafila Bărbos, Valerica Dancoş şi Ioana Gherghel, dar şi membrii familiei mele, soţia Camelia şi fiii noştri: Ciprian, Ionuţ şi Rareş. Muzica este o pasiune ce ne ţine pe toţi în acest grup formidabil!