Primarul Cherecheş, mandatat să respingă condiţiile din documentaţia pentru realizarea proiectului managementului integrat al deşeurilor

0
548

Consiliul Judeţean Maramureş nu a ţinut cont de solicitările Municipiului Baia Mare

Consiliul Local al Municipiului Baia Mare s-a întrunit luni, 31 august 2015, în şedinţă extraordinară în care s-a decis respingerea regulamentului serviciului de salubrizare pentru judeţul Maramureş, a studiului de oportunitate şi a caietului de sarcini, documente care vor sta la baza implementării proiectului “Managementul Integrat al Deşeurilor”. Decizia a fost luată deoarece în actele oficiale care duc la realizarea staţiei de depozitare de la Fărcaşa, nu a fost inclusă nicio condiţie formulată de autoritatea locală. Mai mult, potrivit documentelor pregătite de reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, odată cu implementarea proiectului, taxele de salubrizare ar urma să fie majorate. Primarul Cătălin Cherecheş a fost mandatat de Consiliul Local să reprezinte municipiul în cadrul Adunării  Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş, care va avea loc astăzi, 1 septembrie.
În cazul în care cerinţele formulate de către Municipiul Baia Mare nu vor fi incluse în regulament şi în caietul de sarcini, autoritatea băimăreană nu exclude varianta de a se retrage din proiectul managementului integrat al deşeurilor. Administraţia băimăreană a cerut ADI Maramureş ca odată cu implementarea proiectului, la nivelulul municipiului Baia Mare să fie realizate peste 100 de puncte îngropate de colectare a deşeurilor şi servicii de înaltă calitate. Mai mult, operatorul care ar câştiga licitaţia ar trebui să realizeze colectarea prin utilaje moderne. Cel mai important însă, municipalitatea îşi doreşte să nu existe majorări în ceea ce priveşte tariful aplicat cetăţenilor. Reprezentanţii ADI Maramureş nu au ţinut cont de aceste aspecte şi au elaborat regulamentul serviciului de salubrizare, studiul de oportunitate, dar şi caietul de sarcini.
pag3Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Chestiunea delicată, pe lângă lucrurile de ordin tehnic şi trecând de condiţiile pe care le impunem pentru salubrizare, este legată de plată. Băimărenii plătesc un anumit tarif, dacă nu mă înşel 5 lei şi câţiva bani pe metru cub, la societatea de salubrizare, pe baza contractului de delegare pe care îl avem încă valabil. Acum, Consiliul Judeţean doreşte să nu plătească cetăţeanul direct, ci să plătească primăria acest tarif. Primăria să plătească la numărul populaţiei, la 125.000 de locuitori. Acest lucru ar însemna aproximativ 1 milion de lei în fiecare lună, pe care astăzi nu îi plăteşte primăria. Astăzi, cetăţenii plătesc aproximativ 400.000 de lei şi s-ar ajunge la primăria să plătească 1 milion de lei pentru că, din păcate, doar 70-80.000 de locuitori plătesc salubrizarea. Nouă ni s-ar impune să calculăm salubrizarea la numărul întreg al populaţiei. Bineînţeles că ni s-ar impune să instituim o taxa specială pentru salubrizare, taxa specială urmând să nu fie raportată la cei 400.000 de lei pe care îi plătesc cetăţenii, ci va fi raportată la milionul de lei pe care îl plăteşte primăria”.

Consilierii locali împărtăşesc poziţia primarului municipiului Baia Mare

În cazul în care nu vor fi revizuite regulamentul şi caietul de sarcini astfel încât să fie incluse şi condiţiile formulate de Administraţia Publică Locală, Municipiul Baia Mare s-ar putea retrage din proiect. “Raportat strict la scopul unei asocieri şi la modul în care relaţionează doi sau mai mulţi asociaţi, avem toate argumentele, astăzi, după un an sau doi în care solicitând documente şi informaţii şi nu ni se furnizează de către liderul asociaţiei, avem toate argumentele legale să ieşim din această asociere şi chiar să generăm o altă filosofie pentru gestionarea deşeurilor la nivel local, la nivel metropolitan poate chiar la nivel judeţean. Nu cred că un document, o asociere nerespectată de către unii trebuie să fie o chestiune care să ne pună o viaţă întreagă în genunchi. Noi trebuie să facem lucruri care considerăm că sunt legale, utile, eficiente, pozitive pentru Baia Mare şi pentru Maramureş azi şi pentru următorii ani”, a mai adăugat Cătălin Cherecheş. Viziunea primarului este împărtăşită şi de către aleşii locali, care consideră că depozitul ecologic de la Fărcaşa nu este cea mai bună soluţie pentru colectarea şi gestionarea deşeurilor.
Dorel Mureşan, consilier local: “Acest proiect mie mi se pare că este sortit eşecului încă din faşă. Şi am să argumentez de ce. Nu pot să cred că în anul 2015 noi ne canalizăm eforturile pe stocarea deşeurilor. Nu se poate să nu se fi gândit nimeni la reciclarea, la revalorificarea elementelor componente din aceste deşeuri. Şi, mai mult decât atât, varianta de plată de către primărie nu mi se pare oportună”.
Ştefan Pop, consilier local: “Este vorba despre foarte, foarte mulţi bani de care se discuta în spatele acestui proiect. Nu întâmplător domnul primar afirmă, şi pe bună dreptate, că nu există o consultare între cei care sunt implicaţi în implementarea acestui proiect şi nu se furnizează date de la un partener la celălalt pentru că totul a fost făcut forţat”.

Exemplul municipiul Baia Mare este urmat şi de Sighetu Marmaţiei

Înainte de a participa la Adunarea Generală, de mâine, a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere Maramureş, primarul Cătălin Cherecheş se va întâlni cu primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş. Aceştia vor prezenta un punct de vedere comun în cadrul adunării, cel de a respinge condiţiile din regulamentul şi caietul de sarcini necesare implementării proiectului “Managementul Integrat al Deşeurilor”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.