Urmează o serie de consultări publice cu privire la funcţionalitatea terenului viran din zona cuprinsă între străzile Munteniei, Moldovei şi Olteniei din Baia Mare
Pe terenul viran cuprins între străzile Munteniei, Moldovei şi Olteniei, care aparţine unor proprietari privaţi, administraţia locală a municipiului consideră că trebuie să fie amenajat un parc ale cărei funcţii să fie accesibile cetăţenilor care locuiesc în zonă. Proprietarii terenului în cauză ar dori să construiască un bloc de locuinţe cu cinci etaje, parcare subterană şi spaţii comerciale, însă zona este deja mult prea încărcată. Majoritatea cetăţenilor care locuiesc aici ar prefera ca pe terenul în cauză să fie realizate investiţii care să nu genereze deranj şi aglomeraţie.
Administraţia locală are în plan amenajarea unui parc aici, unde atât cei mici, cât şi cei mari vor avea posibilitatea să se recreeze. Urmează să fie organizate, din nou, o serie de consultări publice cu privire la acest teren şi ce utilitate ar trebui să aibă. Mai mult, primarul municipiului nu exclude ca acest proiect să fie aplicat ulterior şi în alte cartiere, suficient de supraaglomerate cu construcţii, unde ar fi nevoie de parcuri. În ceea ce priveşte terenul viran din zona străzii Munteniei, au tot fost discuţii între autoritatea locală şi cetăţeni, inclusiv proprietari, urmând să fie organizate şi alte consultări pentru a ajunge la un numitor comun.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Cred că este oportun să facem o ultimă încercare pe trei paliere. Unul este cel al achiziţionării terenului pe baze legale, al doilea ar fi cel al schimbului de terenuri şi a treia variantă este a modului în care se poate construi pe acest teren, într-un regim minimal, funcţiuni care să fie utile pentru un cartier şi acceptate de către cetăţeni. Nu cred că ar fi cineva împotrivă să se construiască acolo o grădiniţă. Nu cred că ar fi cineva împotrivă să se construiască un centru social. Nu cred că ar fi cineva împotrivă să se facă un centru pentru tineret. Bineînţeles, într-o manieră foarte redusă ca şi perimetru şi având amenajarea unui parc, aşa cum şi acest cartier ar merita. Trebuie să încercăm să adoptăm una dintre aceste trei variante chiar şi în al doisprezecelea ceas”.
Puţinele zone libere de construcţii din cartiere trebuie amenajate în folosul cetăţenilor
Primarul municipiului consideră că planul de dezvoltare prevăzut pentru terenul din zona străzii Munteniei, unde e mai mare nevoie de un parc decât de un nou bloc de locuinţe, ar putea fi adoptat şi în alte cartiere sufocate de numărul mare de construcţii, unde nu există investiţii având funcţiuni necesare pentru cetăţeni. “Ar fi foarte bine să avem aceeaşi măsură şi atitudine faţă de mult mai multe zone de acest gen din oraş. Şi sunt două sau trei centre de cartier care sunt în aceeaşi situaţie. Va trebui să găsim o măsură unitară pentru toate acestea, dar această măsură să fie raportată şi la realitate şi la puterea financiară a municipiului Baia Mare, la ceea ce ne dorim să facem acolo cu tot ceea ce este util. Nu întotdeauna cumpărarea poate să fie singura soluţie. Mai sunt şi alte variante care pot fi abordate”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheş în cadrul şedinţei Consiliului Local care a avut loc vineri, 28 august 2015. Săptămâna aceasta va fi organizată o serie de dezbateri publice referitor la această temă. Dezbateri au fost organizate pe această temă şi la finalul anului trecut, însă deocamdată nu a fost luată nici o decizie.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Avem o împuternicire avocaţială înaintată de domnul avocat Ioan Blăjan prin care este împuternicit de către SC Italsofa România SRL şi alţii să facă această plângere prealabilă. Vreau să vă spun că această împuternicire este falsă. Societatea Italsofa România nu l-a mandatat pe domnul avocat Blăjan şi nu doreşte să facă nici un fel de plângere prealabilă, mai mult, este total de acord cu această hotărâre pe care Municipiul Baia Mare a adoptat-o. Cu siguranţă că există foarte multă emoţie acum că nu se mai pot exploata pădurile şi carierele de piatră din zona municipiului Baia Mare într-un ritm alert, cum şi-ar dori unii. Eu mi-aş dori să nu se mai exploateze deloc. Chiar dacă Ocolul Silvic s-ar transforma într-o entitate subvenţionată de către noi, într-un ONG care să aibă câţiva rangeri care să protejeze pădurea”.
Pe baza unei împuterniciri avocaţiale false, a fost depusă o plângere prealabilă la decizia de restricţionare a circulaţiei autovehiculelor de mare tonaj care transportă material lemnos şi piatră de carieră
În urmă cu aproximativ două săptămâni, aleşii locali au aprobat un proiect de hotărâre iniţiat de primarul Cătălin Cherecheş prin care a fost restricţionată circulaţia autovehiculelor de mare tonaj care transportă materiale lemnoase şi agregate de carieră pe raza municipiului Baia Mare. Dacă cetăţenii sunt mulţumiţi de această măsură, mai ales cei care stau în zonele unde aceste autovehicule tranzitează oraşul provocând deranj, dar şi cei care consideră că astfel se va limita defrişarea pădurilor şi exploatarea excesivă a carierelor de piatră, există şi nemulţumiţi. Şeful Baroului Maramureş, avocatul Ioan Blăjan, în calitate de împuternicit al unor firme din domeniul mobilei, a depus la Primăria Baia Mare o plângere prealabilă la decizia de restricţionare a circulaţiei acestor autovehicule. Până aici, nimic anormal. Surpriza însă a venit în momentul în care s-a descoperit faptul că împuternicirea avocaţială folosită de avocatul băimărean este de fapt una falsă. Plângerea prealabilă şi date despre acest demers au fost prezentate în cadrul şedinţei Consiliului Local care a avut loc vineri, 28 august 2015.
Decizia de restricţionare a fost adoptată în şedinta de Consiliu Local din 19 august. Primarul municipiului consideră că un astfel de demers este important la nivelul municipiului, mai ales că numeroşi cetăţeni din zona Ferneziu, Firiza, Blidari, Valea Roşie, strada Fierăstrăului şi cartierul Valea Borcutului s-au declarat nemulţumiţi de autovehiculele de mare tonaj care provoacă deranj şi le distrug bunurile. Potrivit hotărârii care a intrat deja în vigoare, persoanele care doresc să îşi transporte materialele de construcţii în vederea realizării unei locuinţe sunt singurii care fac excepţie de la regulă. În baza legii, aceştia vor primi o autorizaţie din partea Administraţiei Publice Locale a Municipiului Baia Mare.