În această perioadă, oamenii de la sate culeg zeci de kilograme de ciuperci comestibile şi le vînd la centrele de colectare sau le pun la conservat. Csaba Sarkadi din satul Dămăcuşeni, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş, este un împătimit al culesului de hribe şi bureţi, fiind dibaci căutător. Cutreieră pădurile din împrejurimile localităţii, iar „recolta” din acest an a fost peste aşteptări. A adunat în coş, în cîteva ore, 30 kg de ciuperci tinere, de clasa I la calitate. Le-a vîndut la Tg. Lăpuş, cu 10 lei/kg. Vasile Şanta şi Mircea Blenche din Tg. Lăpuş au găsit şi ei multe hribe, tot din aceeaşi zonă păduroasă. Alţi doi ciupercari cu renume, Gheorghe Şişeştean şi Emil Gliga, au cules din pădure 10 kg de hribe. Mai în glumă mai în serios, s-a constituit Asociaţia ciupercarilor lăpuşeni, în cadrul căreia activează 25 de vrednici şi norocoşi pensionari care se pricep de minune la ciulamaua de hribe. Atenţie, totuşi, la cele necomestibile sau de-a dreptul otrăvitoare, că mai sînt şi din acelea!