Joi, 8 iunie 2017, într-o atmosferă emoţionantă, 40 de absolvenţi ai prestigiosului Liceu real-umanist din Tg. Lăpuş şi-au dat întîlnire de suflet după 50 de ani. E drept, numărul acestora a fost la-nceput de 118. Pe cei mai mulţi dintre ei, moartea nemiloasă i-a luat la braţul ei negru. „Şcoala trebuie să te înveţe a fi propriul tău dascăl, cel mai bun şi cel mai aspru”. (N. Iorga) „Numai faptele ne fac să ne cunoaştem ceea ce suntem”. (Moliere)
Mărgăritare din drumul revederii
Potopul de lumină şi căldură dispăruse de-o bună bucată de vreme, locul lui fiind preluat, cu o prelungită încăpăţînare, de lanţul ploilor care au asaltat întreg pămîntul Ţării Lăpuşului. Adierea blîndă a vîntului de vară, ce aduce miresme de trandafiri, împrăştiind printre flori o caldă mîngîiere, dispăruse în totalitate. Însemnele anotimpului ce încîntă privirea şi aşază viaţa la izvorul veseliei, stau ascunse sub pleoapele aproape închise ale soarelui, care uitase deja demult să-şi împlinească misiunea încredinţată de Doamna Vară. Aşa se face că, joi, 8 iunie a.c. trebuia să fie plină de căldură, dar culoarea cerului prevesteşte o zi încărcată de răcoare şi multă umezeală. Toate aceste impedimente nu puteau opri împlinirea călătoriei noastre după 50 de ani, la cele două Licee Tehnologic “Grigore C. Moisil” şi Teoretic “Petru Rareş”, amblele din urbea lăpuşeană. Frămîntările sufleteşti create de reamintirea unor momente din viaţa de elev, ne-au însoţit pe tot drumul călătoriei, fără să simţim supărările vremii. Ni s-au perindat rînd pe rînd prin minte, momente trăite în viaţa de elev, portrete ale distinşilor noştri profesori şi iubiţilor colegi, pe care i-am păstrat neuitaţi în memorie, în ordine alfabetică, timp de 50 de ani. Prima vizită a abolvenţilor şi profesorilor a fost la Liceul Tehnologic “Grigore C. Moisil”, în clădirea căruia au studiat absolvenţii. De la acest liceu, pe aceeaşi ploaie torenţială, toţi absolvenţii şi profesorii lor s-au îndreptat spre Liceul Teoretic “Petru Rareş”. Aici, conducerea, prof. Mariana Pop, director, Claudiu Nedea, director adj., profesori şi peste 100 de elevi le-au făcut oaspeţilor o primire neaşteptată. Toţi au trecut pe sub un pod de flori creat de elevi, lung de peste 200 metri pînă la intrarea în sala de festivităţi. Absolvenţii şi profesorii lor au fost primiţi cu flori, cu cîntece, precum “Gaudeamus igitur”, “Ani de liceu” ş.a. toate interpretate emoţionant de către corul “Symbol” al liceului “Petru Rareş, dirijor prof. drd. Andrei Baboşan.
“Ora de dirigenţie”
După cuvintele protocolare care se rostesc îndeobşte în astfel de împrejurări, d-na dirigintă Zamfira Damian a început prin a remarca faptul că „rîndurile noastre se răresc din ce în ce mai mult odată cu înaintarea în vîrstă”. Într-adevăr, pe pliantul aniversar, circa 50% dintre absolvenţi aveau marcat semnul crucii în dreptul numelui. „S-au întîmplat multe în aceşti 50 de ani. Ciclul gimnazial era de şapte clase, iar cel liceal de zece. Cam în acea perioadă s-a trecut la 11 clase”. Apoi, făcînd o legătură cu preocupările specifice vîrstei, într-un discurs de o rigoare şi coerenţă excepţionale, s-a stabilit un diagnostic cît se poate de exact al relaţiei dintre generaţii prin prisma dialogurilor dintre bunici şi nepoţi. Momentul final i-a găsit pe absolvenţi împreună cu soţii sau soţiile lor, cu domnii profesori la Restaurantul “Casa Preturii”. Aici s-au ciocnit pahare cu tării, vinuri alese, bere, cafea şi sucuri naturale. Mîncărurile servite au fost tradiţionale, gustoase şi apetisante, s-a dansat şi cîntat. Veselia, antrenul şi voia bună au încins atmosfera şi aşa incendiară. Spre surprinderea tuturor, d-na fostă dirigintă, profesor de matematică, Zamfira Damian, în aplauzele tuturor, a cîntat la microfon cîntece de neuitat. Concluzionînd, putem afirma cu toată certitudinea, că această întîlnire de suflet a absolvenţilor de acum o jumătate de secol, a fost una deosebit de reuşită şi de neuitat.