Prietenii Spitalului ”Dr. Constantin Opriş”, Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi Secţia de Neonatologie vor lansa, de 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului”, proiectul BabyCare – ”Din dragoste pentru copii – de la vis la realitate”. Acţiunea va avea loc azi, ora 16.00, la un loc de joacă din Baia Mare, iar evenimentul va fi pigmentat şi cu o lansare de modă. Colecţia ”Beatrice” by Lorand Coza va fi prezentată de baby-manechini, copii cu vârste cuprinse între 10 luni şi 2 ani.
Obiectivul constă în achiziţionarea de aparatură modernă pentru compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală (TINN), dar şi consiliere terapeutică şi psihologică pentru copiii şi părinţii care au trăit experienţa TINN. Beneficiari vor fi nou-născuţii cu probleme de adaptare la viaţa extrauterină, prematurii, dar şi nou-născuţii la termen. În acest proiect se va implica colectivul Secţiei de Neonatologie: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, dar şi un oftalmolog, un psiholog, un kinetoterapeut, un neurolog pediatru şi un asistent social.
Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, deşi este cotată la rang 2, are un compartiment de Terapie Intensivă Neonatală şi prematuri, fiind sub tutela Maternităţii Regionale Cluj-Napoca.
”În ultimii ani am avut în îngrijire prematuri care au avut o greutate începând de la 700 g şi nou-născuţi la termen cu diferite afecţiuni, care au necesitat terapie intensivă neonatală. În fiecare an, în maternitatea din Baia Mare sunt îngrijiţi aproximativ 2.500 de nou-născuţi, dintre care, raportat la nivelul anului 2016, 150 de prematuri şi 126 de copii care au fost nevoiţi să treacă prin TINN.
Noi, cei care am fost implicaţi în acest proiect dorim să le oferim şansa la o viaţă fără griji şi să îi ajutăm şi după externare pe toţi născuţii prematur şi nou-născuţii cu risc internaţi în TINN, oferindu-le sprijin psihologic şi medical de cea mai înaltă calitate şi de un înalt profesionalism. Vom organiza întâlniri trimestriale între personalul medical implicat şi părinţi pentru soluţionarea problemelor apărute, pentru sprijin şi pentru implicarea lor în activităţi care să asigure o dezvoltare armonioasă fiecărui copil în parte. Terapia Intensivă Neonatală este locul unde începe VISUL – visul părinţilor care speră să aibă un copil sănătos, VISUL – care, din nefericire, pentru unii se destramă”, a declarat medicul primar Margareta Pârvănoiu, şeful Secţiei de Neonatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.
Medicul Margareta Pârvănoiu susţine că cei care tratează şi au grijă de nou-născuţi au imensă responsabilitate: ”Noi, cadrele medicale care deschidem uşile acestui compartiment suntem întâmpinaţi adesea cu alarme şi o activitate intensă. Sunt zile când ai impresia că nu atingi pământul, sunt anumite momente în care nu ai timp nici să îţi tragi respiraţia. Nou-născuţii sunt atât de mici şi de fragili, încât în anumite momente totul se poate schimba într-o clipă în situaţia lor, iar noi trebuie să răspundem nevoilor pe care ei nu le pot verbaliza. A-i încuraja şi a-i sprijini pe părinţii lor este cel mai delicat lucru. Încercăm să îi liniştim, deoarece suntem împreună în acest carusel în care avem parte de suişuri şi coborâşuri, intervenţii tehnice necesare pentru ca preţiosul copil să respire. De cele mai multe ori strădania noastră are rezultate, însă există şi situaţii cu final nefericit. Se iau decizii grele, la finalul cărora unii îşi termină călătoria şi merg acasă, în timp ce alţii sunt transferaţi în alte secţii pentru îngrijiri suplimentare. Este minunat să vezi cum cresc în greutate aceşti copii, cum înfloresc, cum zâmbesc şi apoi merg în familiile lor, făcându-şi părinţii fericiţi”.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare există o terapie intensivă neonatală modernă dotată cu aparatură de ventilaţie, pulsoximetre, monitoare cardio-respiratorii, incubatoare moderne şi personal medical calificat pentru a putea asigura cea mai bună îngrijire acestor micuţi. Rezultatele obţinute au fost foarte bune, înregistrându-se o mortalitate foarte scăzută şi complicaţii post-terapie intensivă reduse ca număr.
În cadrul Spitalului Judeţean Baia Mare, colaborarea interdisciplinară cu chirurgia infantilă, cu oftalmologia, Secţia ORL sau neurologia se ridică la cele mai înalte standarde. Pentru un neonatolog şi pentru toţi cei care lucrează în TINN, fiecare copil lasă o părticică din viaţă acolo. Se creează legături afective între părinţi, copil şi personalul medical, care nu pot fi descrise în cuvinte. După săptămâni sau luni de luptă continuă, atunci când mamele părăsesc maternitatea cu copilul pe braţe, lacrimile, zâmbetele şi îmbrăţişările lor spun totul.
Pentru Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi pentru medicul primar neonatolog Margareta Pârvănoiu, acest eveniment dedicat Zilei Internaţionale a Copilului a ajuns la cea de-a treia ediţie, aici participând micuţii care, de-a lungul timpului, au întâmpinat diverse probleme medicale şi au fost trataţi în cadrul TINN. (o.m.)