Prima sesiune de comunicări ştiinţifice a studenţilor teologi băimăreni despre personalitatea Î.P.S. Justinian

0
274

Luni, 29 mai 2017, cu începere de la ora 9,30, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a participat şi a binecuvântat lucrările primei sesiuni de comunicări ştiinţifice studenţeşti de la Domeniul Teologie Ortodoxă al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, cu tema „Personalitatea Î.P.S. Justinian, Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului”, desfăşurată sub genericul „Teologie Răsăriteană şi identitate maramureşeană”.
Organizată de cadrele didactice universitare ale Domeniului Teologie Ortodoxă, evenimentul s-a desfăşurat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Sesiunea a început cu parastasul de pomenire, oficiat în Catedrală, a celui care a fost, timp de 26 de ani, Întâistătătorul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului, de la reactivarea ei, în 1990, până ce Domnul l-a chemat la El, în 2016.
Primul pe care pr. conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, ca moderator şi principal organizator, l-a invitat să ia cuvântul în cadrul sesiunii evocatoare a fost Preasfinţitul Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului, urmaş vrednic al Înalt­preasfinţiei Sale, care i-a fost timp de 22 de ani, ca Arhiereu Vicar, mâna dreaptă, omul de taină şi de sfat, toiag de sprijin şi de întărire în zilele mai grele.
IMGM0957„După plecarea Înaltpreasfinţitului Justinian dintre noi, în 30 octombrie 2016, datoria noastră de ucenic şi succesor a fost să rânduim lucrurile în aşa fel, încât numele, personalitatea şi icoana de Ierarh şi slujitor luminos al Bisericii Ortodoxe Române să fie înveşnicită”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, cel mai apropiat şi desăvârşit ucenic al Înaltpreasfinţiei Sale. “În acest sens, am dat Departamentului de Teologie Ortodoxă din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare numele „Justinian Arhiepiscopul”, am oferit bibliotecii Mănăstirii Rohia, al cărei ctitor este, numele „Justinian Arhiepiscopul”, sala festivă din Centrul Eparhial se va numi „Justinian Arhiepiscopul” şi sala bizantină din Catedrala Episcopală va purta numele „Justinian Arhiepiscopul”. De asemenea, am înfiinţat Fundaţia „Justinian Arhiepiscopul”, care va fi moştenitoarea tezaurului cultural, teologic şi sacru al Înaltpreasfinţitului Justinian. Departamentul de Teologie este îndatorat să promoveze imaginea, personalitatea, slujirea şi icoana Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian. Ne bucurăm că au organizat, imediat după data de 28 mai, care este ziua de naştere a Înaltpreasfinţitului, când se împlineau ieri 96 de ani de viaţă a Înaltprea­sfinţiei Sale, dacă era printre noi, această sesiunea de comunicări ştiinţifice studenţeşti, în frunte cu părintele conf. univ. dr. Adrian Gh. Paul, care este coordonatorul Domeniului Teologie Ortodoxă şi prodecan al Facultăţii de Litere, la care participă studenţi, invitaţi şi cei care doresc să audă cuvintele frumoase şi adevărate care se vor spune despre Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian.”
Cuvintele rostite în cadrul sesiunii de comunicări de către vorbitori au avut o valoare cu atât mai mare, cu cât au împărtăşit trăiri alături de Marele Ierarh al Maramureşului şi Sătmarului sau relatări din exprimările publice în cuvintele de învăţătură rostite cu diferite ocazii, în cei 26 de ani de arhierie maramureşeană, 17 ani de arhierie clujeană, precedate de experienţa unui duhovnic căutat de mii de credincioşi în cei aproape 30 de ani de stăreţie. În total, 75 de ani de monahism, în care 45 de ani de comunism, când Biserica Ortodoxă a rezistat furtunilor şi nu a fost dărâmată.
„Î.P.S. Justinian, chiar dacă n-a fost închis în temniţele comuniste, este un mărturisitor al credinţei ortodoxe în timpul prigoanei comuniste. Face parte dintre mărturisitorii care au slujit Ortodoxia”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
Au fost susţinute peste 20 de referate ştiinţifice, riguros şi în stil academic întocmite, cărora li s-au adăugat luările de cuvânt ad hoc. Cu alte cuvinte, a fost nu numai o evocare ştiinţifică, ci şi un moment duhovnicesc mai aparte pentru viitorii preoţi ai Eparhiei.

Andrei Fărcaş, redactor al Revistei „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.