Cercetare prin design, în Ţara Lăpuşului

0
2161
Vernisajul Expoziţiei

În perioada 13-20 mai 2017, s-au desfăşurat un Proiect iniţiat de către Universitatea „Tran­sil­va­nia” din Braşov, împreună cu New Design University din Sankt Polten din Austria şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Parteneri au fost Liceele Teoretic „Petru Rareş” şi Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Tg. Lăpuş şi compania „Kronospan”.
Proiectul şi-a propus să faciliteze transferul de cunoştinţe în domeniul designului de produs şi al arhitecturii, spre comunităţile locale. Au participat efectiv 45 de cadre didactice, studenţi şi elevi români şi austrieci. A fost un proiect de ivestigare şi creaţie specifică designului de produs, pornind de la realitatea de azi şi ţintind spre valorificarea prin design a unor obiective din patrimoniul local al Ţării Lăpuşului. Gazdă primitoare a acţiunilor a fost Liceul Teoretic „Petru Rareş”, director prof. Mariana Pop, director adj. Claudiu Nedea. Coordonator, prof. universitar Alin M. Olărescu de la Facultatea de Inginerie a Lemnului din Braşov, sprijinit de prof. Deleanu Beneditet, Ana Maria Şanta, Nicoleta Bud (şefa Centrului de documentare şi informare turistică Tg. Lă­puş), asit. univ. dr. Florin Nechita.

În vizită la Muzeul Florean
În vizită la Muzeul Florean

Sîmbătă, 13 mai, a avut loc sosirea participanţilor din Bucureşti şi Braşov.
Duminică, 14 mai, a so­sit echipa din Austria. Luni, 15 mai, a fost folosit modul de lucru prin împletituri din nuiele, s-au realizat măsurători şi percepţii asupra spaţiului. A urmat o investigare prin design în satele Rogoz şi Libotin. Marţi, 16 mai, s-au realizat împletituri din nuiele, fiecare grup de lucru şi-a ales modele de cadru din placaj şi au realizat împletituri artistice.
Am stat de vorbă cu Elena Eveline Liţă şi Flaviu Dobrean de la Univ. „Transilvania” din Braşov, Klara Voggeneder din Austria, Alex Lăpuşan din Tg. Lăpuş şi Roxana Zorzolan din Bucureşti, care ne-au prezentat lucrările pe care le executau: cadre şi împletituri.

Împletitul nuielelor
Împletitul nuielelor

Echipele au făcut o călătorie în „Poiana Soarelui” din Cerneşti, la Muzeul în aer liber Florean, care reprezintă un inedit parc de sculptură monumentală în piatră şi se întinde pe 40 de hectare. Muzeul privat de artă contemporană Florean cuprinde circa 10.000 de lucrări de artă contemporană de pe toate continentele. În Poiana Soarelui se organizează trei acţiuni: Tabăra de sculptură în piatră „Cărbunar”, Festivalul internaţional de gravură mică şi Festivalul internaţional de film experimental.
Grupurile au realizat documentări şi în satul Dealul Corbului din comuna Vima Mică, despre casele şi acareturile vechi de aici. Au poposit cîteva ore la gospodăria Rozaliei Bistrischi de 93 de ani. Au admirat şi studiat casele vechi de peste 100 de ani.

Grupul în timpul lucrului
Grupul în timpul lucrului

Miercuri, joi şi vineri au fost rezervate creaţiei, confecţionării obiectelor. Vineri seară, a fost vernisată Expoziţia finală, la căminul Liceului „Petru Rareş”, în două încăperi fiind expuse 250 de obiecte confecţionate de studenţi şi elevi. Au vorbit elogios: prof. Claudiu Nedea, prof. Mihai Burzo, asistent univ. dr. Florin Nechita de la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Au fost acordate Diplome de participare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.