Dămăcuşenarii sînt cei mai pricepuţi, iscusiţi şi harnici grădinari din zona Lăpuşului, iar produsele lor sînt vîndute în pieţele din judeţul Maramureş şi mai departe. Legumicultorii şi floricultorii din acest sat muncesc după tehnologii tradiţionale, dar unii au adoptat şi metode moderne, europene, cu instalaţii de irigaţii şi fertirigări.
Poposim la casa cu nr. 101, a soţilor Eva şi Ianoş Molnar, care de o viaţă cultivă legume şi flori, într-un solar cu dimensiunile de 40×6 metri şi o seră protejată cu sticlă de 25×6 m, dar înfiinţează culturi şi în aer liber, pe parcele bine fertilizate cu gunoi de grajd. În seră, unde am intrat şi noi, plantele dau rod, vor produce tone de legume ce vor fi vîndute cît de curînd în pieţe agroalimentare.
Iată ce spune Ianoş Molnar: “În lădiţe suspendate, am semănat roşii şi ardei, iar de acum vindem răsaduri, avem soiuri foarte bune. După eliberarea serei, vom semăna fasole şi vom produce păstăi. După aceea, vom semăna castraveţi de toamnă, pentru conservare. În grădină, semănăm ceapă, morcovi, pătrunjel, ţelină, ridichi, varză etc. Obţinem venituri de 2.000 de lei lunar, bani buni pe lîngă pensiile noastre. Folosim ca îngrăşămînt gunoiul de grajd bine fermentat şi mărunţit şi molitură pe care o aducem de pe malul rîului Lăpuş, care trece pe la noi prin sat. Am moştenit aceste îndeletniciri de la părinţii şi bunicii noştri”.
Am intrat apoi în gospodăria familiei Rozalia şi Iosif Gergely. Tanti Rozalia ne-a spus: „Pe un teren arabil bine îngrijit şi îngrăşat şi în două solarii de 20×7 metri, situate aproape de casa noastră, şi în alt solar de 22×7 metri, am plantat răsaduri de roşii, castraveţi, fasole pentru păstăi, vinete, ardei şi altele. Cît de curînd, vom începe la recoltare şi vom vinde legumele în pieţele agroalimentare din zona noastră. Am plantat şi cartofi timpurii, 10 ari, dar avem şi ceapă verde, ardei, pătrunjel, mărar şi alte verdeţuri”.
În 8 solarii, pe o suprafaţă de aproape 2 ha, cultivă flori şi legume soţii Ecaterina şi Şandor Balla, alături de fiica şi ginerele lor. Două solarii sînt încălzite cu calorifere şi centrală termică pe lemn. În aceste luni reci de primăvară, au consumat 150 de metri steri de lemn, adică 10 camioane pline de lemn de foc.
În sere, parcă eşti la serele de flori din Codlea! Trei femei ajută la îngrijirea florilor din răsadniţă pînă la planta adultă. În perioada 1-8 martie 2017, familia a vîndut mii de fire de flori.
În satul Dămăcuşeni, există circa o sută de legumicultori şi floricultori.