Cea mai „bătrînă” societate comercială de producere a pîinii din Ţara Lăpuşului este SC Brutăria Buda SRL, care a împlinit 24 de ani de existenţă. Unitatea lucrează în trei schimburi şi produce pîine şi specialităţi. De cum ne-am apropiat de clădire, am simţit un miros ademenitor de pîine caldă.
La baza acestei afaceri se află Teodor Buda, un bărbat bine pregătit în arta producerii pîinii noastre cea de toate zilele. După 44 de ani de muncă fără oprire, Teodor Buda s-a pensionat, iar afacerea este continuată de fiica sa Olimpia, căsătorită Filp – dar nu înainte ca Teodor Buda să procure şi să pună în funcţiune două cuptoare mai mari. Un cuptor „Zucchelli” a fost adus din Italia şi al doilea, „Dampf”, a fost procurat din Germania. Olimpia este plină de energie, însă cumpătată în ce întreprinde, deoarece a absolvit cursurile Facultăţii de industrie alimentară din Galaţi. Iată ce ne-a spus doamna inginer: „După ce am preluat de la tata această brutărie, m-am gîndit să fac cîteva schimbări ce se impuneau. Mai întîi am realizat reabilitarea spaţiilor, am angajat 8 brutari harnici, care lucrează în trei schimburi. Producem pîine de 800 de grame şi 5 feluri de specialităţi: colaci şi colăcei, covrigi, japoneze, cozonaci şi prescuri, produse pe care le vindem în 20 de magazine din zonă. Într-un schimb, din cuptoarele noastre scoatem 500 de pîini, pe care după răcire le transportăm cu un autovehicul autorizat. Pîinea noastră este gustoasă, rumenă şi pufoasă”.