În satul Suciu de Jos, tabără internaţională cu o participare din 7 ţări

0
1167
Ora de înviorare

În perioada 17-21 august 2015, sub muntele Ţibleş, în satul Suciu de Jos, comuna Suciu de Sus, într-o organizare de excepţie a Federaţiei YMCA România Baia Mare, reprezentată prin domnişoara Alina Pop, director executiv şi Andreea Lazăr, coordonator de proiect şi printr-un protocol de parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Florea Mureşanu” din Suciu de Sus, (director prof. Nicolae Chişe), s-a desfăşurat Tabăra Internaţională cu participarea elevilor din 7 ţări. Protocolul a fost încheiat prin implementarea în perioada 17-21 august 2015 a Taberei educaţionale de vară pentru copii – YMCA Shine cu tematica „Egalitate şi diversitate”. Tabăra a fost coordonată în ceea ce privesc activităţile nonformale de către staff-ul şi voluntarii români ai organizaţiei YMCA România, în colaborare cu 18 voluntari ai Serviciului European de Voluntari veniţi în România în proiectele Discover-Connect-Change şi 4 Youth Performers, finanţate de Uniunea Europeană prin Programul „Erasmus Plus”.

Participanţilor de la concursul Biblioteca vie li se oferă diplome şi suveniruri
Participanţilor de la concursul Biblioteca vie li se oferă diplome şi suveniruri

Activităţile create şi coordonate de voluntari EVS au fost nonformale, metodele utilizate fiind atractive pentru tineri, toate avînd un profund mesaj de promovare a voluntariatului, a incluziunii, diversităţii, conducînd la dezvoltarea de aptitudini şi abilităţi. În tabără au fost prezenţi un număr de 58 de elevi şi cadre didactice, 18 din străinătate şi 40 din România, cu precădere din preajma localităţii Suciu de Jos. Pe toată perioada desfăşurării manifestărilor, s-au vorbit 7 limbi: engleza de către toţi participanţii din străinătate şi de mulţi români, olandeza, portugheza, germana, italiana, spaniola, macedoneana şi, desigur, limba română. Coordonatori de proiect şi cei care s-au implicat eficient în tot ce s-a întreprins la Suciu de Jos au fost: Alina Pop, director coordonator, Andreea Lazar, coordonator, Flavia Nechita, Dana şi Cosmin Cosma, Eugenia Buda, Dinu Cociş de la Şcoala Gimnazială din Suciu de Jos şi prof. Olimpia Burzo de la Şcoala Gimnazială din Suciu de Sus.
Iată şi programul desfăşurat: jocuri de cunoaştere, de echipă, costituirea unui jurnal al taberei „Bingo uman”, joc de echipă şi coordonare cu paraşuta, „Ghici cine e sub pătură”; Oră de înviorare cu gimnastică sportivă în aer liber, „Cine sînt?” „Insula mea”, „Trenul interculturalităţii” şi „Atelier de reciclare creativă”. „Vînătoare de comori cu 8 staţii”, vizite la cetăţenii din Suciu de Jos, „Raţă, raţă, gîscă” şi „Pupă iepurele”. Activităţi în aer liber, consolidarea echipei, încredere în sine şi în ceilalţi, depăşirea unor limite, frică, emoţie etc., construirea unui fort din materiale pe care le-au găsit în comunitate, „Pînză de păianjen” „Lasă-mă să te ghidez”, „Frînghii joase”. În ultima zi de tabără – „Biblioteca vie” – o metodă educaţională nonformală în care „cărţile” au fost voluntarii străini, iar copiii şi întreaga comunitate sînt invitaţi să intre în dialog cu cartea aleasă şi să-i afle povestea. „Biblioteca vie” este ca şi o bibliotecă cu cărţi, aici găsind bibliotecari, dicţionare vii (translatori), cărţi vii, iar împrumutarea cărţii vii s-a efectuat pe baza unei fişe de citire. S-au acordat diplome şi suveniruri pentru oaspeţii din străinătate. S-au rostit apoi cuvinte despre Tabără, s-au exprimat opinii şi impresii. Gazdele  şi străinii s-au despărţit cu greu, dar nu înainte ca sucenii să organizeze o agapă prietenească.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.