ACADEMICIENII MARAMUREŞULUI 9

0
439

Cardinalul LUCIAN MUREŞAN

(n. 23 mai 1931, Ferneziu –Baia Mare)
Membru de onoare al Academiei Române – 24 octombrie 2012

Preafericitul Părinte Lucian Mureşan a fost al 10-lea dintre cei 12 copii ai familiei Mureşan Petru şi Maria (n. Breban), în care a fost crescut şi educat în frica lui Dumnezeu, în respectul pentru valorile creştine, iniţiat în tainele bisericii greco-catolice.

  1. Vocaţia preoţească sfinţită în clandestinitate

După clasele primare din Ferneziu, Lucian Mureşan a urmat Liceul „Gheorghe Şincai” din Baia Mare (1944-1948). În urma reformei învăţămîntului din 1948, prin care religia a fost exclusă din şcoli, dar şi prin scoaterea în afara legii a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, în octombrie 1948, s-a retras din liceu, urmînd la Baia Mare o şcoală profesională de prelucrare a lemnului (1948-1951), în paralel completîndu-şi studiile liceale la fără frecvenţă.

Între 1951 şi 1954 satisfăcea serviciul militar la aviaţie, în 1953 fiind transferat, ca indezirabil pentru această armă datorită credinţei sale religioase, la un detaşament de muncă de la Hidrocentrala Bicaz.

În 1954 a fost admis la Institutul Teologic Romano-Catolic de grad universitar din Alba Iulia. În anul IV a fost însă obligat de autorităţile comuniste să părăsească nu numai institutul, ci şi oraşul. Pentru Lucian Mureşan, exmatricularea din institut a coincis cu începutul persecuţiei pentru neclintita lui credinţă greco-catolică şi urmărirea de către Securitate. Aproape 10 ani a lucrat ca muncitor necalificat la Cariera de piatră de la Limpedea, transferîndu-se apoi, cu ajutorul unor oameni de bine (membri ai PCR) din conducerea Consiliului Popular Maramureş, ca tehnician la Direcţia de Drumuri şi Poduri, de unde s-a pensionat în 1990.

Cum se menţionează în Dicţionarul cu membrii Academiei Române / 1866-2016 şi în Documentarul bibliografic aniversar, editat de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare în 2011, la marcarea a 80 de ani de viaţă, cu toată prigoana securistă, Lucian Mureşan a sfidat intimidările şi ameninţările şi nu a renunţat la visul său de a deveni preot şi slujitor al Bisericii greco-catolice. El şi-a continuat studiile în clandestinitate cu profesori rămaşi în libertate de la fostele Academii teologice, susţinîndu-şi şi examenul de licenţă.

Visul şi vocaţia la preoţie se vor împlini în 19 decembrie 1964, cînd a fost hirotonit de către episcopul Maramureşului, dr. Ioan Dragomir. În clandestinitate s-a preocupat de pastoraţia credincioşilor greco-catolici, spovedind şi celebrînd Sfînta Liturghie prin satele din Maramureş şi Oaş. După moartea Episcopului Dragomir, la 25 aprilie 1985, a deţinut pînă în 9 august 1986 funcţia de „Ordinatorius” provizoriu al Diecezei de Maramureş, cînd a devenit titular. Lucian Mureşan a fost consacrat ca Episcop greco-catolic de Maramureş la 27 mai 1990, în faţa a peste 20.000 de credincioşi, într-o manifestaţie grandioasă la Baia Mare.

  1. Arhiepiscop, Mitropolit şi Arhiepiscop Major

În 4 iulie 1994 a fost numit de către Papa Ioan Paul al II-lea ca Arhiepiscop al Arhidiecezei de Alba Iulia şi Făgăraş şi Mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, fiind instalat la Blaj în 27 august 1994.

Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe ÎPS Lucian în 26 mai 2003 membru al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale.

La 14 decembrie 2005, Sfîntul Părinte Benedict al XVI-lea l-a ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, odată cu ridicarea Bisericii Mitropolitane „sui iuris” la rangul de Biserică Arhiepiscopală Majoră, fiind întronizat la 30 aprilie 2006.

De numele său se leagă iniţierea şi sprijinirea lucrărilor de restaurare generală a Catedralei Mitropolitane cu hramul „Sfînta Treime” de la Blaj, susţinerea demersurilor pentru aducerea în ţară, de la Roma, a rămăşiţelor pămînteşti ale episcopului Ioan Inocenţiu Micu-Klein, reeditarea, cu ajutorul Sfîntului Scaun, în anul 2000, a Bibliei de la Blaj, la 205 ani de la apariţia acesteia etc.

Preafericitul Părinte Lucian Mureşan este autor a numeroase cărţi de rugăciuni, predici, volume prefaţate etc.

  1. Binemeritatele omagii

La împlinirea a 80 de ani de viaţă şi prodigioasă activitate jertfelnică de pastoraţie, încă din clandestinitate, dedicată slujirii Evangheliei, a Sfîntului Spirit care se reflectă în Biserica lui Cristos, în general, şi în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în special, numeroase personalităţi de înalt rang eclezial şi laice cu renume în elita intelectuală i-au adus Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureşan binemeritate omagii, dintre care reţinem:

Francisco Javier Lozano, Nunţiu Apostolic în România.

Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

Virgil Bercea, Episcop de Oradea.

Preot Simion Mesaroş.

Prof. univ. dr. Ion Buzaşi, istoric şi dascăl al Blajului

Lucian Mureşan a fost distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2015), Medalia pontificală de argint din partea Papei Benedict XVI (2010), Medalia jubiliară de aur 1990-2010 acordată de ASTRA, cu titluri de Cetăţean de Onoare al municipiilor Baia Mare (1999) şi Blaj (2003).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.