Propunerea noului Guvern ca de la 1 martie 2017 tranzacţiile sub 450.000 de lei să nu se mai impoziteze este lăudată de dezvoltatorii imobiliari, ar încuraja construcţia de locuinţe noi. Pentru tranzacţiile mai mari de 450.000 de lei, se va aplica doar 3% pentru diferenţa dintre valoarea tranzacţionării proprietăţii şi pragul de 450.000 lei.
În prezent, pentru achiziţia de locuinţe cu o valoare mai mică de 100.000 de euro, taxa pe valoarea adăugată este de 5%, în această categorie intrînd şi cele achiziţionate prin programul Prima Casă. Pînă la aplicarea acestei legi, tranzacţiile cu o valoare mai mică de 200.000 de lei sînt impozitate cu 2% sau 3%, în funcţie de vechimea clădirii, în schimb cele mai mari de 200.000 de lei sînt impozitate cu 1% + 4.000 de lei sau 2% + 6.000 de lei, tot în funcţie de vechimea locuinţei.
Chiar şi cu aceste modificări, care urmează să fie puse în practică, preţul caselor este posibil să nu scadă, ci va creşte preţul cu 5%, într-o piaţă în care preţurile sînt în continuă creştere, iar cererea rămîne ridicată. Altfel spus, acel procent de 5% de la bugetul de stat se va transfera dezvoltatorului. Lucru valabil şi pentru locuinţele scumpe, care depăşesc acest plafon, supuse unui TVA de 20%.
În ceea ce priveşte domeniul construcţiilor, acesta are în continuare o rată bună de profitabilitate, avînd în vedere cererea mare de apartamente oraşe, raportată la ofertă. Programul Prima Casă este cel care face acest demers mai uşor. Daca statul îşi va limita garanţiile, atunci băncile vor regîndi condiţiile de creditare şi dinamica acestui domeniu ar fi afectată. Şi serviciile conexe, amenajările interioare, mobilă, decoraţiuni ar fi afectate.
În concluzie, sînt căutate locuinţele noi, din oraşe.
Ne-a informat Olivia PETRESCU, de la o agenţie de publicitate. (G.M.)