Marţi, 21 februarie 2017, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat, în sala „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, întâlnirea cu responsabilii cu catehizarea tineretului. Au participat pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional şi pentru tineret, pr. Gavril Vasile Băban, consilier personal al Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, arhid. Alexandru Gaborean, responsabil eparhial cu catehizarea tineretului, precum şi responsabilii cu catehizarea tineretului din cele 8 protopopiate ale Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.
Aceasta este prima întâlnire pe care Preasfinţitul Episcop Iustin o are cu responsabilii cu catehizarea tineretului de când este chiriarhul locului, deşi munca de catehizare a tineretului i-a fost mereu între preocupările principale, vorbind despre aceasta atât în cuvintele de învăţătură rostite cu ocazia Sfintelor Liturghii Arhiereşti, cât şi cu cea a organizării întâlnirilor directe cu preoţii responsabili din protopopiate.
În deschiderea întâlnirii, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit despre importanţa şi obiectivele pe care responsabilii cu catehizarea de la nivelul protopopiatelor trebuie să le aibă în vedere în munca neîntreruptă cu tineretul, a cărui pregătire catehetică să fie în aşa fel făcută, încât să facă faţă provocărilor din zilele noastre.
„Trebuie să ne implicăm la nivelul preoţilor în aşa fel încât între preot şi profesorul de religie să existe o colaborare deosebită”, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin.
Cu această ocazie, preotul Gavril Vasile Băban a prezentat desfăşurarea activităţii de catehizare şi cea cu tineretul pe perioada anului trecut, iar noul responsabil eparhial cu catehizarea tineretului, arhid. Alexandru Gaborean, a vorbit despre activităţile care se vor derula în acest an. Totodată, s-a făcut predarea-primirea responsabilităţilor.
Pr. Milan Bălan, consilier eparhial al sectorului educaţional şi pentru tineret a punctat mai multe activităţi cu tineretul, unele de pionierat, dintre care pot fi amintite participarea la Întâlnirea tineretului ortodox de la Bucureşti, peste 35 de tabere cu caracter religios, prezenţa la activităţile şi concursurile organizate de Patriarhie, activitatea permanentă a asociaţiilor tinerilor ortodocşi din protopopiate şi de la nivelul Episcopiei.
În concluzie, vor fi continuate toate activităţile multianuale, cărora li se vor alătura alte proiecte noi, în care va fi antrenaţi tinerii din Episcopie.