Prinţul Charles are două case de lemn în Breb

0
6370
Prinţul Charles cu un grup de prieteni

Însoţiţi de Mihai Ivasziuk, primarul comunei Ocna Şugatag, am intrat în satul Breb, unde am admirat o biserică şi multe case construite din lemn. Aici, fiul reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, prinţul Charles, a cumpărat şi renovat mai multe proprietăţi. Vorbind despre biodiversitate şi comunităţile rurale, Prinţul Charles, pasionat de agricultura ecologică, a spus că „trebuie pusă o valoare economică pe ceea ce natura oferă”. De multe ori, prinţul Charles a vorbit despre ţara noastră. „Iubesc România”, zicea el. Recent, moştenitorul coroanei britanice şi-a exprimat din nou aprecierea, într-un interviu acordat BBC Radio 4, cu privire la exploatarea mediului înconjurător. Prinţul a afirmat că, într-un fel, “Transilvania deţine cheia salvării planetei”.
Localitatea Breb îşi face un titlu de mândrie din faptul că Alteţa Sa Regală prinţul de Wales deţine două case tradiţionale şi nu puţini sînt turiştii care bat cale lungă să le vadă. Adevărul despre cele două imo­bile iese abia acum la iveală. Fundaţia “Mihai Eminescu Trust” a adus în Breb două case din satele Fereşti si Berbeşti şi le-a restaurat în aceeaşi curte. Fundaţia se afla la vremea aceea (începînd din anul 2000) sub patronatul Prinţului Charles.

Una dintre casele Prinţului Charles din Breb
Una dintre casele Prinţului Charles din Breb

„În 2004, Prinţul Charles a vizitat Maramureşul şi a zăbovit cîteva ceasuri şi în Breb (luînd prînzul într-una din aceste case). Pe aceeaşi uliţă, peste drum de casele prinţului, se mai găseşte o casă veche de lemn, care aparţine lui William Blacker, englezul care a trăit în Breb, unde a scris, şi prin intermediul căruia prinţul a ajuns în Maramureş. Una dintre casele fundaţiei a fost parţial amenajată şi în interior, deţine piese de mobilier şi de artă populară, poate fi vizitată (numărul persoanei de contact este afişat pe uşa de la intrare). Din vara trecută, cele două case au poartă nouă, realizată de meşteri locali. Din 2004, Prinţul Charles nu a mai vizitat Maramureşul, iar în 2014, s-a retras din rolul de patron al fundaţiei “Mihai Eminescu Trust”. Prinţul Charles deţine cel puţin 10 proprietăţi în Transilvania, printre care se numără şi casele din Breb. Biserica de lemn din satul Breb, cu Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” (8 noiembrie), a fost construită în anul 1622 şi figurează pe lista monumentelor istorice. Edificiul este folosit ca lăcaş de închinăciune de către comunitatea română unită din Breb. Biserica de lemn din Breb se distinge drept una dintre cele mai semnificative monumente de acest gen din Maramureş şi din întreaga ţară, datorită în primul rînd vechimii structurii construcţiei, prin pictura murală parţial vizibilă, una dintre cele mai vechi păstrate în bisericile de lemn din ţară, prin colecţia valoroasă de icoane din secolele XVII, XVIII şi XIX, prin sculptura cu caracter de unicat a grinzii bolţii, şi prin acoperişul arhaic păstrat sub cel actual. Biserica se încadrează într-un ansamblu arhitectural religios tradiţional, bine păstrat, alcătuit din incintă cu pietre pentru pomeniri şi sfinţiri, cimitir cu cruci de piatră, lemn şi fier din diferite epoci, clopotniţă, portiţe de lemn, dintre care una din 1790 şi casă parohială din 1903, pe locul celei iniţiale din 1801. La acest ansamblu, se adaugă crucile de hotar şi de drum, păstrate din veacuri, amplasate în locuri de o deosebită frumuseţe naturală. În jurul lăcaşului şi ansamblului arhitectural, se împletesc tradiţii şi ritualuri locale, încă vii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.