În urmă cu 20 de ani, o împrejurare fericită ducea la înfiinţarea, în Ulmeni, a uneia din cele mai importante fundaţii culturale din judeţ, a cărei anvergură nici nu se bănuia măcar că va fi atinsă. Nici în visele cele mai frumoase, profesoara de limba şi literatura română Aurora Puşcaş nu şi-a imaginat unde va ajunge Fundaţia. Şi aceasta, pentru că planurile lui Dumnezeu sunt tainice şi necunoscute nouă, oamenilor, iar pentru fiecare din noi are rezervat ceea ce este mai bun şi mai potrivit.
Aşa i s-a arătat în gând şi profesoarei Aurora Puşcaş să înfiinţeze o fundaţie cu scop umanitar, cu numele „Sfântul Anton de Padua”, un sfânt la care avea multă evlavie, un sfânt care a ajutat-o cu minunile sale în viaţă, un sfânt protector. Scopul înfiinţării Fundaţiei a fost acela de a fi alături de cei nevoiaşi, de oropsiţii sorţii, lucru pe care îl şi realizează la început. La doar câteva zile după înfiinţare, Fundaţia a adus bucurie în 12 familii de nevoiaşi, când le asigură copiilor acestora toate câte erau necesare pentru a avea sărbători fericite. Iar răsplata copiilor a fost un colind frumos adus la casa unde locuiau binefăcătorii.
Până aici lucrurile sunt cuprinse în sfera normalului, sunt comune: se ajută oameni necăjiţi. Numai că, spuneam, planurile lui Dumnezeu sunt tainice şi ni se dezvăluie la momentul când numai El ştie când. Aşa a fost şi în cadrul Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua” Ulmeni, când planurile lui Dumnezeu erau mult mai mari şi mai generoase, iar după doi ani de la înfiinţare, în aprilie 1998, lucrurile luau întorsătura cea mare, care avea să dea faimă acestei iniţiative: obiectul de activitate se diversifică înspre organizarea învăţământului particular preuniversitar.
Prima filă a învăţământului particular din judeţ
A fost pasul îndrăzneţ, prin care, în anul şcolar 1998-1999, ia fiinţă Grupul Şcolar „George Pop de Băseşti”, după numele ilustrului patriot român, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, din care se trage preşedinta Fundaţiei, dna Aurora Puşcaş şi al cărui urmaş este. Aşa a apărut îngemănarea între două nume ilustre, cel al sfântului universal Anton de Padua şi al marelui patriot român George Pop de Băseşti, străbunicul pe linie maternă al preşedintei Aurora Puşcaş, dar, în acelaşi timp, în acest an şcolar a apărut învăţământul particular în judeţul Maramureş după 1989.
Este o filă de istorie, pentru că aşa este hărăzit unor persoane, să scrie istorie pe unde trec. Iar profesoara de limba română, un foarte bun dascăl, Aurora Puşcaş, şi-a legat numele de istoria învăţământului particular din judeţ, căruia i-a scris, cu mare succes, prima pagină.
În paginile următoare, ca urmare a ecoului de care s-a bucurat învăţământul particular la Ulmeni, prin Grupul Şcolar „George Pop de Băseşti, vorbim de înfiinţarea unor filiale ale Fundaţiei în Baia Mare, Vişeu de Sus şi Sighetu Marmaţiei, care au patronat Grupurile şcolare „George Pop de Băseşti” din Baia Mare (înfiinţat în anul şcolar 2002-2003), Vişeu de Sus (2003-2004) şi Sighetu Marmaţiei (2005-2006), iar în anul şcolar 2003-2004 Grupul Şcolar „George Pop de Băseşti” din Ulmeni îşi lărgeşte sfera de activitate şi pentru învăţământul de zi şi seral.
În anul 2005, la solicitarea Fundaţiei, prin Ordin al Ministrului Educaţiei şi Cercetării, Grupurile Şcolare „George Pop de Băseşti” îşi schimbă denumirea în Liceele „George Pop de Băseşti”, cărora li se mai adaugă încă două filiale: în Satu Mare (2008) şi Târgu Lăpuş (2009).
În anul 2009, Liceul „George Pop de Băseşti” Ulmeni obţine autorizaţie pentru învăţământul primar şi gimnazial. Tot în acest an Fundaţia achiziţionează spaţii proprii pentru liceele particulare din Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Ulmeni. În 10 septembrie 2009 se inaugurează spaţiul din Sighetu Marmaţiei, iar în 9 septembrie 2013 se sfinţeşte noul edificiu al Liceului Teoretic „George Pop de Băseşti” din Ulmeni, în care se află şi sediul Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”.
Mărturie de suflet
„Am reuşit, cu ajutorul Sfântului Anton de Padua, să realizăm atât de multe în cei 20 de ani, cât, poate, alţii nu au reuşit într-o viaţă! Totul era şi este o minune Dumnezeiască: am ctitorit destine, am schimbat vieţi (după cum ne mărturisesc foştii noştri elevi), am oferit speranţe şi zâmbete celor deznădăjduiţi, am luminat suflete prin fapte de credinţă, am mângâiat pe cei trişti, am dăruit, din harul nostru de înţelepciune, învăţătură celor încredinţaţi nouă spre formare şi educare, ne-am identificat viaţa cu viaţa lor şi le-am insuflat încredere spre reuşită, spre a deveni valoroşi prin ei înşişi. Am făcut posibilă comunicarea între generaţii şi generaţii, păstrarea valorilor morale şi spirituale ale poporului nostru creştin, românesc, a obiceiurilor şi a tradiţiilor strămoşeşti”, spunea doamna Aurora Puşcaş, preşedinta Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua.
Sărbătoarea celor două decenii de existenţă
Cu câteva zile înainte de sărbătoarea Naşterea Domnului, în sala „George Enescu” a Liceului „George Pop de Băseşti” Ulmeni, a avut loc adunarea festivă prin care s-au marcat cei 20 de ani de existenţă a acestei instituţii de binefacere şi cultură.
În sala arhiplină au luat parte la festivităţi membrii Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”, cadrele didactice de la Liceele „George Pop de Băseşti” din Maramureş şi Satu Mare, elevi şi părinţi ai elevilor care au învăţat şi învaţă la aceste unităţi de învăţământ particular, invitaţi, oficialităţi.
A fost o zi de mare sărbătoare, în stilul propriu al sărbătoririlor din familia Liceelor „George Pop de Băseşti”, deoarece concordia este nota nedisimulată a întregii activităţi patronate de Fundaţia „Sfântul Anton de Padua”, pentru că în perimetrul acestor şcoli parcă te afli într-un spaţiu sacru, de linişte şi reculegere.
Manifestarea a început cu imnul liceului, care este Imnul lui George Pop de Băseşti, şi a continuat cu prezentarea oficialităţilor şi invitaţilor.
Prezentarea istoricului Fundaţiei a fost făcută de ec. Lucian Puşcaş, director economic, care a vorbit despre drumul parcurs în cei 20 de ani în care Fundaţia a realizat o traiectorie mereu ascendentă în folosul oamenilor, concretizată într-un învăţământ de calitate, serios şi temeinic desfăşurat în cele 6 licee pe care le patronează şi pe care le-a înfiinţat.
A vorbit, apoi, cu mare încărcătură emoţională, doamna profesoară Aurora Puşcaş, preşedinta şi fondatoarea Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua”, împreună cu soţul său, domnul economist Lucian Puşcaş. Dânsa consideră Fundaţia un „dar al lui Dumnezeu” care i-a fost dat cu scopul de a investi în oameni, pentru că asta a făcut de la înfiinţare şi până acum. Se poate chiar spune că la Ulmeni s-a născut visul învăţământului particular din România, care a devenit realitate de necontestat sub sloganul „Educaţia te face mai puternic”, moto-ul liceului.
A vorbit despre parteneriatele liceului, despre sursele de venit extrabugetar pe care le-a creat pentru bugetul local, despre concertele de colinde ale liceelor patronate de Fundaţie, aflate la cea de a XI-a ediţie, sub genericul „Mândră-i sara de Crăciun”, despre dezvoltarea bazei materiale, despre acreditarea liceelor, despre cei 18 ani de învăţământ particular la Ulmeni şi despre multe, multe alte lucruri petrecute în acest demers îndrăzneţ şi unic în România, în sensul că este întreprins de o Fundaţie, nu în scop lucrativ.
Lansarea a două cărţi importante
Evenimentul aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Fundaţiei „Sfântul Anton de Padua” a fost şi prilejul lansării a două cărţi deosebite: monografia Fundaţia „Sfântul Anton de Padua” Ulmeni, 20 de ani de existenţă. Crez. Educaţie. Performanţă. Împlinire. Perspectivă”, un proiect vast, concretizat într-un volum de aproape 580 de pagini, cu foarte multe date, opinii, grafice, cuvinte de suflet, ilustraţii etc. O carte-document a 20 de ani de activitate în slujba oamenilor şi a învăţământului din acest nord de ţară, concretizat cu un liceu, cel din Ulmeni, situat la cota superioară a învăţământului românesc, de la care mulţi manageri şcolari ar avea ce învăţa.
A doua carte este rezultatul muncii la clasă a unui dascăl de vocaţie, care şi-a pus întreaga viaţă şi liniştea pe tava învăţării limbii române în gimnaziu şi liceu. Este manualul după care profesoara Aurora Puşcaş a predat o viaţă Gramatica limbii române elevilor din Ţara Codrului, din comuna şi oraşul Ulmeni, pentru ca aceştia să poată accede la învăţământul liceal, dar şi pentru a folosi în viaţă vorbirea şi scrierea corectă românească. Titlul cărţii vorbeşte de la sine; „Sintaxa Limbii Române. Noţiuni fundamentale pentru învăţământul gimnazial”. Iar motivaţia este spusă de chiar autoarea cărţii: „Sintaxa, în viaţa noastră de zi cu zi, este asemenea pâinii. Nicio sintagmă, simplă sau savantă, nu se poate construi fără a apela la regulile sintaxei. Puterea cuvântului e magnifică! Cu ajutorul cuvintelor ne exprimăm gândurile, trăirile, credinţa, iubirea, optimismul. Modul în care stăpânim „arta cuvântului” reprezintă cartea noastră de vizită.”
Doi profesori universitari de prestigiu au vorbi elogios despre această carte, la lansare: prof. univ. dr. Nicolae Felecan, de la Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, şi prof. univ. emerit dr. G.G. Neamţu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, unul din marii profesori de gramatică ai ţării şi exponent de prim rang al şcolii de gramatică clujene.
Colegi ai autoarei au predat sintaxa mulţi ani având ca matrice cartea doamnei Aurora Puşcaş. „După această carte am predat gramatica timp de 37 de ani”, mărturiseşte autoarea.
Concertul de colinde
Manifestările de la Ulmeni s-au încheiat cu un superb concert de colinde şi obiceiuri de anul nou, susţinut de elevii Liceelor „George Pop de Băseşti” din Maramureş, sub îndrumarea cadrelor didactice şi fără nici un ajutor extern, care a durat mai multe ore.
Regalul zilei a fost încununat cu regalul de colinde „Mândră-i sara de Crăciun”, ediţia a XI-a. A fost o zi deosebită, o zi de mare ţinută artistică, o încununare a două decenii de muncă pe ogorul învăţământului şi binefacerii.
S-au dat diplome şi flori, s-au rostit cuvinte alese, „a fost un regal de cuvinte”, cum se exprima domnul profesor Nicolae Felecan.