Şi-n Ţara Lăpuşului, mii de credincioşi au celebrat Botezul Domnului (Boboteaza)

0
382
Momentul sfinţirii apei la Tg. Lăpuş

Vineri, 6 ianuarie 2017, pe o vreme ca în „gerul Bobotezei”, Sfînta zi a Botezului Domnului a fost celebrată şi-n Ţara Lăpuşului, în mănăstiri şi biserici. Expresia „gerul Bobotezei” se potriveşte cum nu se poate mai bine şi în acest an 2017.
Pentru 6 ianuarie meteorologii au anunţat temperaturi extrem de scăzute, ce au coborît pînă la – 20 de grade, fiind cea mai friguroasă perioadă a acestei ierni. În tradiţia populară, dacă de Bobotează e ger, acest lucru este considerat un semnal pozitiv, un semn de noroc şi un semn al unui an foarte bun, plin de rod şi de prosperitate. Domnul Iisus Hristos a fost botezat, cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborît în chip de porumbel şi a stat peste El, iar Tatăl a mărturisit: „Acesta este Fiul Meu cel iubit, întru Care am binevoit!” Boboteaza, este ziua în care Hristos S-a descoperit lumii.  Începînd cu Botezul Său, Hristos iese din umbră şi începe să propovăduiască. A primit botezul la 30 de ani, vîrsta maturităţii la evrei.  Iisus a venit la Ioan şi i-a cerut să-L boteze, nu pentru că avea nevoie de curăţire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinţi creaţia. De fapt în acel moment s-a produs minunea apei din Israel – rîul Iordan şi-a schimbat cursul. Rîul Iordan este cel mai mare din Ţara Sfîntă şi unul dintre cei mai importanţi ai regiunii Canaan, martor la multe evenimente biblice. Că Mîntuitorul nu a venit să primească iertare de păcate de la Ioan, reiese şi din faptul că, botezul lui Ioan îl ajută pe om să conştientizeze starea păcatoasă, însă, nu oferea iertarea.

Boboteaza – sfinţirea apei

Boboteaza în comuna Lăpuş
Boboteaza în comuna Lăpuş

În ajunul şi în ziua de Bobotează, în toate lăcaşurile de cult ortodox şi greco-catolic, cu puterea Duhului Sfînt şi a spiritului, la rugăciunile arhiereilor şi preoţilor se sfinţeşte Aghiazma Mare. Creştinii ortodocşi vor lua pe nemîncate din Aghiazma Mare 8 zile şi la recomandarea duhovnicului. Agheas­ma Mare este folosită în Ajunul Bobotezei la sfinţirea caselor şi a credincioşilor. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvîntate sau sfinţite, cum ar fi: binecuvîntarea şi sfinţirea prapurilor, sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfîntului şi Marelui Mir. Noi am participat la marele festin religios, la sfintele slujbe şi rugăciuni tămăduitoare de la Catedrala ortodoxă română “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Tg. Lăpuş, preot paroh, prof. drd. Andrei Baboşan, preot Mihai Gheduţiu, făt Gheorghe Şişeştean, diac Ioan Costea. Aici, din vreme, pe platoul de marmură din faţa Catedralei a fost degajată zăpada şi s-au montat 6 bănci pe care au fost aşezate 10 recipientele pentru Agiazma Mare. La ora 8 s-a oficiat Sfînta Utrenie, urmată de Sfînta Liturghie.   Cu vase de argint, buchete de busuioc şi cruci în mîini, într-un moment religios solemn, apa de izvor a devenit aghiazmă. După slujba de sfinţire a apei, fiecare sătean şi-a dus apa sfinţită în vase cu care au plecat acasă unde vor stropi şura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livadă, casa şi interiorul casei. „Crucea vie” a feciorilor la Botezul Domnului şi în anul 2017. instrumente-de-sfintit-apa-la-tg-lapusTot vineri, 6 ianuarie 2017, după slujbele de la bisericile ortodoxe din această comună şi de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului”, toţi credincioşii participanţi  s-au adunat în centrul  localităţii, unde au asistat la marea Sfinţire a apei. Apoi, s-a desfăşurat un inedit obicei religios de Bobotează. Patru feciori au purtat cu ei 4 prapuri ce se constituie într-o „cruce vie” cu ocazia Bobotezei, prapuri scoşi din cele două lăcaşuri de cult din comună. Flăcăii, îmbrăcaţi în frumoasele şi autenticele lor costume populare, s-au aşezat sub forma unei coroniţe şi au ţinut în mîini prapurii cu crucile îndreptate în jos şi aproape de cele 3 ciubere (butoaie) de mari dimensiuni, pline ochi cu apă curată de izvor. În continuare, preoţii parohi au efectuat Sfinţirea mare a apei pe care credincioşii au dus-o în vase  noi, proprii, la ei acasă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.