Sîmbătă, 17 decembrie 2016, pe scena Casei de Cultură „Vasile Grigore Latiş”, împodobită cu pomul de Crăciun, s-a desfăşurat Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă, ajuns acum la a XXIII-a ediţie. S-a implicat în mod remarcabil primarul urbei lăpuşene, dl. Mitru Leşe, cel care a avut onoarea de a deschide Festivalul şi care a rostit un cuvînt de bun venit tuturor participanţilor. Acţiunea a demarat cu parada şi alaiul formaţiilor participante la festival, pornit din curtea Primăriei oraşului Tg. Lăpuş. Alaiul a trecut pe lîngă Monumentul Eroilor şi a intrat în sala mare de spectacole de la Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiş”. Trebuie să precizăm faptul că toţi artiştii-colindători din cadrul paradei şi apoi de pe scena festivalului au purtat costume populare tradiţionale specifice zonei etno-folclorice de unde au venit. Şi aşa, într-o atmosferă de basm, copiii şi elevii de la instituţiile de învăţămînt lăpuşean din perimetrul oraşului Tg. Lăpuş, pe parcursul a peste 4 ore s-au perindat pe scenă rînd pe rînd, interpretînd după datina străbună, alese colinde laice, religioase şi culte şi obiceiuri de iarnă. Moderatoarea şi prezentatoarea Festivalului a fost prof. Viorica Costenar, solistă de muzică populară.
Mai întîi, pe scenă au venit şi-au colindat copiii talentaţi, îmbrăcaţi în costume populare, de la Grădiniţa cu program prelungit din Tg. Lăpuş, prof. coordonator Emilia Mihuţ şi Daniela Buda, de la Grădiniţa cu program normal, prof. Rodica Perţa şi Elena Marton. Au colindat frumos copiii de la Grădiniţele din satele Borcut, prof. Livia Perşa, Dobric-Maria Moşuţ, Cufoaia-Alina Florean, precum şi colindători din clasa I – C – Maria Coroian. Colinde autentice au interpretat şi cei de la Şcoala Gimnazială „Bento Ferenc” din satul Dămăcuşeni care au colindat în limba maghiară. Bine s-au prezentat scenic şi grupul de colindători de la Şcoala „N. Steinhardt” din satul Rohia – prof. Dorina Văsuţ şi cei de la Şc. Gimnazială din satul Rogoz. Zgomotoşi şi fantezişti, cu un repertoriu bogat şi variat au interpretat colinde alese, elevii claselor I-XII de la Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil”, prof. instructori Mariana Pop şi Augustin Oniga. Un punct forte în concertul de colinde, l-a constituit evoluţia de excepţie a Trupei „Adrian Păunescu”, prof. instructor, prof. Gabriela Cosma.
Din cadrul Grupului de colindători de la Liceul Teoretic „Petru Rareş”, s-au remarcat cu totul special, solista de muzică populară Nicoleta Lenard, prof. instructor Rodica Vele. A venit apoi rîndul elevilor colindători din clasele a XII-a, prof. coordonator Viorica Costenar, solişti care fac parte din cadrul Asociaţiei culturale „Tradiţii Lăpuşene”, preşedintă, prof. Viorica Costenar şi Corului „Symbol”, a claselor V-VI, coordonator, preot prof. drd. Andrei Baboşan, care a încheiat evoluţia micilor „grădinari” şi a elevilor. După evoluţia acestora, cu alese, vechi şi tradiţionale colinde a evoluat pe aceeaşi scenă Ansamblul folcloric „Plaiurile Suciului”, coordonat de „privighetoarea” Ţării Lăpuşului, rapsod naţional, Mărioara Pop care a susţinut emoţionant o veche colindă. Cu o costumaţie veche, tradiţională, a interpretat alese colinde Grupul „Horitoarele” din comuna Lăpuş, coordonate de Elena Ştefan. A urmat apoi, Ansamblul folcloric „Cununa Libotinului”, instruit de Livia Perţa. Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă s-a încheiat cu „Pluguşorul” tinerilor din comuna Lăpuş, instructor Nicolae Pop. Farmecul melodiilor şi textelor colindelor este inegalabil. Tinerei generaţii îi revine sacrul rol de a duce mai departe acest inestimabil tezaur popular.