„Crăciun în Maramureş” la a opta ediţie

0
514

A fost sărbătoare mare sâmbătă, 17 decembrie, la Muzeul Satului din Baia Mare. Cea de-a VIII-a ediţie a evenimentului „Crăciun în Maramureş” a fost deschisă în mod oficial. La eveniment au participat reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş, precum şi ai celor şapte unităţi administrativ-teritoriale invitate, ce au reprezentat toate zonele judeţului.
Astfel, sute de oameni, colindători şi turişti, au participat la unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Consiliul Judeţean Maramureş. Cele şapte primării, partenere la acest eveniment, Botiza, Bistra, Dragomireşti, Onceşti, Sighetu Marmaţiei, Săcălăşeni şi Remetea Chioarului, au fost gazde bune şi au răsplătit colindătorii cu cele mai alese bucate. Cu toţii au colindat din casă în casă şi au fost răsplătiţi cu colăcei, nuci şi mere, dar şi cu preparate tradiţionale de porc. Aceştia au putut urmări îndeaproape pomana porcului şi prepararea produselor tradiţionale, în mod specific fiecărei zone. Nu au lipsit colăceii copţi în cuptor, vinul fiert, sarmalele cu mămăliguţă, cârnaţii, caltaboşii şi tradiţionala tocăniţă de porc.

craciun-in-mm7Muzeul Satului din Baia Mare, gazda cea primitoare

Directorul Muzeului Satului din Baia Mare a fost emoţionat, fiind gazda manifestării ce se întinde până în data de 28 decembrie, cu evenimente organizate prin tot judeţul: ”Mă simt foarte emoţionat. Dacă până astăzi spuneam despre Muzeul Satului că este satul satelor, astăzi, muzeul nostru este satul gazdelor. Astfel, avem gazda mare Consiliul Judeţean, plus primăriile celor şapte zone ale judeţului, partenere la eveniment. Nu vreau să lungesc prea mult discursul. Vreau să spun că nu trebuie să uităm că suntem în preajma Ignatului. Acesta este purtător de Dumnezeu, colindătorii sunt purtători de Dumnezeu. Doresc să avem cu toţii sărbători fericite”, a declarat Ilie Gherheş, director interimar al Muzeului judeţean de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.

craciun-mm-3Primăriile invitate s-au străduit să vină cu ce au mai bun

Unităţile administrativ-teritoriale participante la „Crăciun în Maramureş” s-au prezentat cum au ştiut ele mai bine: ”Reprezentăm cu mândrie şi cinste comuna Remetea Chioarului şi implicit zona Chioarului din care facem parte. Am venit cu preparate tradiţionale din porc, specifice zilei de Ignat: cârnaţ, caltaboş, jumări, vin fiert, slănină afumată, coci, mere, nuci, cozonac. Avem şi colindătorii de la noi din comună: grupul de copii Cetatea Chioarului şi Horitoarele de la Posta. Cu această ocazie intenţionăm să promovăm şi turismul la noi în comună, dar şi tradiţiile, obiceiurile de la noi de la sat. Astfel, aşteptăm cât mai mulţi oameni să vină şi să vadă obiceiurile de Crăciun pe care noi le păstrăm şi le ducem în continuare peste ani”, a spus Călin Ovidiu Petrică, primarul din comuna Remetea Chioarului. craciun-mm-6”Pregătim aici pomana porcului. Ca să explic: o parte din carne merge la pomana porcului, şoldul îl punem în slatină pentru la Paşti, cociunii, copitele şi şoricul le punem pentru răcituri de revelion. De asemenea, facem jumări, cârnaţi, un pic de tobă. Toate sunt preparate după reţete tradiţionale, sănătoase. Este musai, după ce am lucrat tot anul, să avem şi ce mânca”, ne-a explicat şi Dan Iurca din Sighetu Marmaţiei. ”La standul nostru se găsesc produse de mangaliţă, dar şi de porc vietnamez. Acestea sunt separate între ele pentru a se putea degusta fiecare separat şi a se face diferenţa. Sigur că pe lângă produsele tradiţionale de porc mai avem şi altele precum ciocolată de casă, pâine de casă, ce se face în casa omului de la ţară, bine organizat, dar şi bine hrănit în acelaşi timp, ceea ce ar fi important să vedem şi noi pe viitor pentru a evita întâlnirea frecventă cu medicul şi medicamentele”, a precizat şi Emilian Pop, primarul comunei Săcălăşeni.

craciun-mm-10Manifestări până după Crăciun

Ieri, manifestarea a continuat cu Festivalul Naţional de Datini şi Obiceiuri de iarnă „Veniţi creştini la Viflaim!” pe scena amplasată pe platoul din faţa Casei de Cultură Vişeu de Sus. Ansambluri folclorice din Suceava, Iaşi, Alba, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare şi Maramureş au colindat şi au pus în scenă tradiţii şi obiceiuri specifice Crăciunului. De asemenea, a avut loc parada măştilor şi a costumelor tradiţionale de iarnă. Organizator a fost Centrul Cultural-Social Vişeu de Sus. Tot ieri, dar în Baia Mare, s-a organizat un concert în cadrul Festivalului „Iarna  Băimăreană”, la care au participat: Şut Lorena, Mugur Vasile, Ghiţa Breban, Cica Breban, Grupul de colindători din Ţara Lăpuşului, Livia Neag, Cupşe Cornel, Ana Maria Gherghel, Andreea Ghitiu, Pop Alex, Ciprian şi Mihaela Istrate, Fanfara Municipală. Concertul s-a desfăşurat pe scena amplasată în Centrul Vechi al Municipiului Baia Mare. Manifestările continuă şi astăzi, până în data de 28 decembrie, în întreg judeţul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.