Timp de 6 zile, am fost “oaspete” al Spitalului orăşenesc din Tg. Lăpuş, la secţia Chirurgie, medic specialist dr. Dan Cupşa, managerul spitalului. Am văzut deci mulţi oameni cu picioare amputate sau cu alte operaţii, cum stau răbdători în speranţa că se vor vindeca, şi chiar aşa se întîmplă cu mulţi dintre ei. Unii sînt afectaţi emoţional, dar îi linişteşte vorba blîndă a medicului chirurg.
Într-un salon, Sabin V., de 75 de ani, din satul Cufoaia, îmi spune că are de 10 ani o cangrenă supărătoare. Dr. Cupşa i-a amputat piciorul drept, se simte din ce în ce mai bine. Pe perioada spitalizării, a fost sprijinit şi încurajat de soţia sa, de fiice şi fii. Jovialul bătrînel Valer V. din satul Groape a rămas fără ambele picioare. Şi mulţi alţi pacienţi, cu diverse afecţiuni, au fost operaţi de acelaşi chirurg, ajutat de echipa sa: Alina Buda, asistentă şefă; Ileana Boga, Daniela Ungur, Mihaela Pop, Codruţa Şanta, Delia Coroian, Monica Boţ, dar de folos mare sînt şi infirmierele.
Am stat de vorbă cu dr. Dan Cupşa, medic chirurg, doctor în ştiinţe medicale, directorul Spitalului orăşenesc din Tg. Lăpuş. Domnia sa ne-a spus: „În ultima vreme, pentru că era imperios necesar, am făcut posibilă aducerea în spital a noi medici specialişti: dr. Dana Platon, la urgenţe, este director adjunct; dr. Mihai Borleanu, balneolog; soţii Silvia şi Artur Lutsch, la oftalmologie, respectiv la ORL. Anestezist este dr. Artur Donica. Am amenajat gardul împrejmuitor. Vom instala un sistem de automatizare, valoarea acestei lucrări trece de 100 milioane de lei, sumă pe care am obţinut-o prin sponsorizare. Pentru 2017, vom încălzi spitalul cu gaz metan, biomasă şi centrală pe lemne, în paralel. Despre bolnavi, ce să vă spun? Consider că e foarte important să stai de vorbă cu oamenii. Eu le ascult problemele. Să le dai pastile, injecţii sau să–i operezi, asta înveţi la facultate, dar să vorbeşti cu pacienţii nu te învaţă nimeni la şcoală. Iar psihologia este esenţială…”