• Comemorarea celor 38.000 de copii şi tineri abandonaţi de părinţi şi de sistem
Pentru prima dată în România, pe data de 5 decembrie 2016 s-a marcat în faţa clădirii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, trecerea în lumină a 38.000 de copii şi tineri instituţionalizaţi în casele ocrotite de statul român şi condamnaţi la abuzuri şi moarte, în ultimii 27 de ani. Societatea românească este pusă faţă în faţă cu o realitate crudă pe care nu a avut curajul să o înfrunte nici după Revoluţie. Copiii, tinerii, părinţii au fost chemaţi alături pentru a onora memoria şi sufletele acestor îngeri.
Iniţiativa aparţine tinerilor crescuţi în orfelinate, sub coordonarea lui Vişinel Bălan, preşedinte fondator al Asociaţiei Desenăm Viitorul Tău, Consiliul Tinerilor Instituţionalizaţi din România, Asociaţia Tiberius şi Asociaţia Persoanelor cu Sindromul Down.
Reprezentanţii Asociaţiei Desenăm Viitorul Tău susţin că numai între 1988 şi 1989, jumătate dintre copiii internaţi în casele de copii au murit de foame, de frig, de boală sau mâncaţi de şobolani. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, aproape 4.800 de copii şi tineri au murit în centrele de plasament sau case de reabilitare neuropsihică.
60.000 de copii şi tineri se află în prezent în sistemul de asistenţă în România, dintre care 18.000 se află în centre de plasament, expuşi abuzurilor şi neglijenţei unui sistem de multe ori netransparent, dificil de monitorizat şi controlat. Zeci de tineri se sinucid în orfelinate în fiecare an, iar mărturiile altor zeci de tineri ar trebui să cutremure o societate întreagă, însă poveştile lor nu primesc o voce dincolo de câteva articole de presă citite cu groază şi uitate repede.
Cu toate acestea, subiectul răzbate cu greu în societate şi în politicile guvernamentale. Anchetele întârzie să apară, în condiţiile în care zeci de mii de copii continuă să fie abuzaţi şi neglijaţi de sistemul construit pentru îngrijirea şi integrarea lor în societate.
Ieri s-a tras un prim semnal de alarmă pentru soarta acestor copii şi tineri. (o.m.)