Reporterul Graiului la Cerneşti

0
464
Comuna Cerneşti - panoramă
Comuna Cerneşti - panoramă

Comuna Cerneşti are şase sate aparţinătoare: Brebeni, Măgureni, Fînaţe, Trestia, Ciocotiş şi Bloaja. Locuitorii se ocupă cu creşterea animalelor în gospodării, iar autorităţile locale investesc mult în dezvoltarea comunităţilor.

Au fost implementate zeci de proiecte, au fost construite obiective de interes public. Centrul cultural al comunei a presupus o investiţie de 800.000 lei. Baza sportivă este o altă realizare frumoasă, cu teren de fotbal, două vestiare cu 36 de scaune, o cabină pentru arbitri, duşuri, grupuri sanitare. Primar pînă la alegerile din primăvară a fost Nelu Şovre, iar de atunci la conducerea comunei au venit Vasile Giurgiu ca primar şi Ioan Gherghel ca viceprimar. În satul Izvoarele (Bloaja), a fost inaugurat şi dat în folosinţă un nou pod. Aproape de centrul comunei, în locul „Sub biserică”, a fost ridicat un alt pod. În perioada iunie-octombrie 2016, pe raza comunei s-au pietruit 11 km de drumuri agricole şi au fost decolmatate şanţuri pe aproximativ 2 km. Parcul de joacă pentru copii se apropie de finalizare. La şcolile din satele Trestia şi Ciocotiş, au fost modernizate sistemele de încălzire. A fost finalizat drumul comunal DC-33 Trestia-Făureşti pe o lungime de 1,3 km, investiţia fiind de 1.379.950 lei, lucrare demarată de fostul primar. În satele Trestia şi Ciocotiş, s-a muncit intens la captările de apă, la repararea drumurilor forestiere şi la repararea şcolilor.

Noul pod din Izvoarele
Noul pod din Izvoarele

Primarul Vasile Giurgiu ne spune: „Printr-un proiect, ne vom ocupa intens de reţelele de apă şi canalizare şi de amenajarea unei staţii de epurare. Din păcate, s-a pierdut un proiect de 112 miliarde de lei vechi, datorită faptului că vechea conducere a Primăriei comunei Cerneşti nu a căzut de acord, timp de 4 ani, cu sursa de alimentare Izvoare-Măgureni şi Vital, reţeaua Ruşor. Noi am reintrodus cererile pe Ordonanţa 28 – Fonduri europene şi încercăm să obţinem o nouă finanţare. Vom amenaja spaţii verzi, avem un proiect aprobat prin Fondul de Mediu, contractul a expirat la 30 decembrie 2015, iar în luna iulie am primit notificare că trebuie să restituim suma de 588.532 de lei. Există clauză în contract că, dacă nu se realizează integral lucrările din proiect, se sistează definitiv contractul de finanţare cu recuperarea sumelor virate către beneficiar. Vom acţiona prin PNDR fonduri europene în valoare de 1.505.064 de lei pentru modernizarea de drumuri forestiere în lungime totală de 11,747 km, proiectul este pregătit pentru a fi depus. Vom moderniza Căminul cultural din satul Fînaţe, proiect depus la PNDR pentru fonduri europene în valoare de 1.678. 800 de lei”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.