25 octombrie 1944 a rămas în istoria României ca o pagină de aur, fiind eliberată ultima brigadă de pămînt strămoşesc de către viteaza ARMATĂ ROMÂNĂ. Armată creatoare de mari opere patriotice în folosul ţării şi naţiei.
La mijloc de octombrie 2016 a fost lansată la Sighet cartea dr. Laurenţiu Batin, ofiţer cu două doctorate, în istorie şi filozofie, primarul comunei Giuleşti din iunie 2016: “ARMATA ŞI BISERICA ORTODOXĂ A MARAMUREŞULUI INTERBELIC”. Volumul despre armată are 784 p. şi 1.851 de note documentare. Între altele, în carte se vorbeşte şi despre legendarul general Leonard Mociulschi, care a fost 7 ani în fruntea Regimentului de Vînători de Munte. Pe lîngă paza fruntariilor ţării şi a MM, la îndemnul generalului vînătorii au contribuit la înălţarea bisericii ortodoxe din Valea Hotarului, la alte lucrări de interes obştesc. Era o expresie a participării armatei la crearea de valori materiale şi spirituale ale zonei.
Lăsînd la o parte eroismul, jertfa, suferinţele îndurate de oştirea română în primul război mondial – circa 250.000 căzuţi la datorie pentru reîntregirea României, iar în al doilea război peste 168.2000 de morţi şi peste 677.400 dispăruţi, nu trebuie uitat faptul că, reîntorşi de pe front, cu toate umilirile săvîrşite de regimul stalinist de ocupaţie (epurări, ani grei de temniţă pentru generalii eroi, degradări etc.), ARMATA a dat pildă supremă în efortul de refacere, de modernizare, de construcţie a unor edificii durabile, care poartă pecetea geniului său creator.
După 1948, ARMATA nu numai că a dat ţării, prin instruire, a mii de tineri, care făceau serviciul obligatoriu, angajaţi responsabili în diferite ocupaţii şi meserii necesare “frontului paşnic” al ţării, dar a devenit ea însăşi o ARMATĂ CREATOARE, o ARMATĂ DE GENIU prin generalii şi ofiţerii săi superiori, prin întreaga oaste care s-a dăruit modernizării României. Este, cred, semnificativ faptul că amintim aici doar de TRANSFĂGĂRĂŞANUL (90 km, 27 viaducte şi poduri, tunelul de 860 m etc.), de CANALUL DUNĂRE-MAREA NEAGRĂ (64,2 km), de METROU, de CASA POPORULUI, de marile BARAJE ale unor hidrocentrale etc., în care se regăseşte eroismul, jertfa şi puterea de creaţie a specialiştilor din armată, a oştirii care s-a “înarmat” pentru modernizarea României şi bunăstarea naţiei.
Cum se vede, nu numai războiul naşte eroi, ci şi “frontul paşnic” creativ de valori nepieritoare din interiorul ţării.
Într-un editorial al poetului Gheorghe Pârja din “Graiul MM” se menţionează faptul că înainte de 1989 armata română avea circa 400.000 militari activi, 6 milioane de rezervişti, o înzestrare – bună, rea la vremea “ceauşistă” – care “o plasa pe locul 17 în lume; a opta putere militară a Europei”. Deşi făcea parte din Tratatul de la Varşovia, Armata României n-a participat la invadarea Cehoslovaciei în august 1968, la alte manevre militare “războinice”. Acum sîntem “pe locul 57 în lume”, cu circa 75.000 de militari, cu destui generali, “gata să intre în lupte”! În care “lupte”? Poetul Pârja se întreba “Cu cine să ne luptăm? Că noi sîntem paşnici”! Nu?
Ca mulţi alţi români, care sînt mîndri de oştire, ne întrebăm: care este ACUM opera constructivă a armatei pentru modernizarea României? În afară de prezenţa în “teatrele de operaţiuni” din ţări STRĂINE – circa 2.000 de militari care au luptat şi unii se mai află în Irak, Afganistan, în Kosovo şi Bosnia-Herţegovina. Aici între altele “lucrează” pentru “modernizarea şi occidentalizarea” forţată a acestor state tribale, islamice, în “armata lu’ NATO” şi a unei “coaliţii internaţionale”. Vorba proverbului: vrei nu vrei, bea “afgane” aghiazma “democraţiei”! CE A FĂCUT însă ARMATA pentru PATRIE? Care eroi ai PATRIEI ROMÂNE pot fi numiţi – oficialii ţării o fac! – cei circa 30 de morţi şi mulţi alţii mutilaţi căzuţi “la datorie” în străinătate?! Generali şi alţi oficiali vorbesc în faţa morţilor din sicrie, copiilor, soţiilor şi familiilor cu inima zdrobită de durere despre “jertfă, datorie, onoare, eroism”! În numele României?
Primul “pact” făcut de preşedintele Iohannis a fost pentru un PIB de 2% pentru armată, înarmare, nu pentru EDUCAŢIE şi SĂNĂTATE!
Nu cu APORTUL CONSTRUCTIV pentru patrie al armatei – pentru, de pildă, edificarea autostrăzilor, a altor opere de infrastructură naţională etc. – se laudă preşedintele ţării şi ministrul apărării, ci cu înzestrarea armatei cu avioane “multirol”, cu crearea unei “flote multinaţionale” în Marea Neagră, cu o brigadă tot multinaţională la Craiova etc. Acesta este “proiectul de ţară” cu care se “fălesc” în faţa Europei înalţii demnitari de azi din fruntea ţării.
De ziua Armatei ne plecăm frunţile şi recunoştinţa faţă de ADEVĂRAŢII EROI ai Armatei. Cei care s-au jertfit pentru ŢARĂ şi NEAM. Nu în “teatre” străine!
PS. Cartea despre ARMATĂ a dr. Laurenţiu Batin, lansată la Sighet, poate fi un serios activ de reflecţie despre ROSTUL acesteia în folosul Ţării! După 26 de ani de la revoluţie! Este o opinie! A unui ostaş care a făcut serviciul obligatoriu acum mai bine de 60 de ani. Dacă am greşit, îmi cer iertare Ţării mele.