Poliţiştii de la rutieră

0
435
Agentul şef Călin Pop

La formaţiunea rutieră din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Lăpuş lucrează agenţii Ioan Tancu, Călin Pop şi Vasile Paşca, iar din septembrie 2016 le-a venit în sprijin tînărul Dionisie Baic. În luna septembrie, ei au desfăşurat controale în domeniul circulaţiei rutiere şi pietonale pe cele 4 drumuri judeţene care traversează oraşul şi au aplicat amenzi contravenţionale, inclusiv pentru depăşirea limitei legale de viteză (15 în cazuri de viteză excesivă, 20 pentru consum de alcool la volan, 16 cazuri de depăşiri neregulamentare şi 52 de infracţiuni rutiere diverse).
Călin Pop, agent şef principal, ne spune: “În comuna Cupşeni, doi tineri cu vîrsta de 18 ani, verişori, şi-au găsit sfîrşitul după ce au intrat cu un scuter într-o căruţă cu doi cai, care nu era semnalizată corespunzător. Căruţaşul a fugit de la faţa locului, însă a fost prins de poliţişti. Anchetatorii au stabilit că şoferul scuterului nu avea permis şi circula cu viteză mare. Impactul a fost atît de puternic încît atelajul a fost rupt în două. Chiar dacă cei doi tineri au fost resuscitaţi, timp de o oră, n-au putut fi salvaţi. Un alt accident grav a avut loc în satul Rogoz. Un bărbat conducea un autoturism dinspre Tg. Lăpuş spre comuna Lăpuş şi a intrat în depăşire, moment în care din partea opusă venea un alt autoturism, cu care s-a ciocnit. Carosabilul era umed. Din păcate, un bărbat în vîrstă de 67 de ani a decedat. La faţa locului a ajuns echipajul rutier din cadrul Poliţiei oraşului Tg. Lăpuş şi ambulanţa din Baia Mare. Şoferul era în stare de inconştienţă, a fost resuscitat, dar eforturile au fost zadarnice”.
Iată 9 sfaturi pe care le oferă poliţia rutieră pentru a se evita accidentele. Practicile pentru a conduce în siguranţă sînt simple, dar de multe ori sînt ignorate. 1. Trebuie să ştii mereu unde vrei să mergi şi cum ajungi acolo. Plănuieşte şi semnalizează din timp manevrele pe care vrei să le faci. 2. Păstrează distanţa faţă de maşina din faţă, ca să ai o stare de siguranţă. Pe autostradă, la viteze mari sau în condiţii meteo nefavorabile, măreşte distanţa. 3. Fii atent la trafic şi la maşinile care sunt în faţa ta. Observă din timp, frînează şi încearcă să anticipezi ce manevre urmează să facă. 4. Fii foarte atent în intersecţii, asigură-te din toate părţile. Înaintează cu atenţie şi nu presupune nimic. Sînt situaţii în care e mai bine să cedezi prioritatea, chiar dacă legal tu o ai. 5. Concentrează-te la felul în care conduci. În acelaşi timp, fii atent la ceilalţi şoferi, pietoni şi la condiţiile de trafic. 6. Încetineşte. Viteza prea mare reduce timpul de reacţie şi creşte riscul de impact şi rănire. Chiar şi 10 km/h în minus face diferenţa. 7. Observă traficul din spate. Verifică oglinzile des, pentru a-i observa pe ceilalţi şoferi şi fii mereu la curent cu poziţia maşinii tale în relaţia cu ceilalţi participanţi în trafic. 8. Nu te urca la volan cînd eşti obosit, sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. 9. Întreţine-ţi maşina. Verifică periodic soluţia pentru ştergătoare, frînele şi cauciucurile. Înlocuieşte ştergătoarele dacă sînt uzate. Asigură-te că toate luminile de semnalizare şi cele de frînă funcţionează corect. Respectînd aceste sfaturi, viaţa noastră şi a celor din jur nu este pusă în pericol.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.