Comuna Câmpulung la Tisa nu are deloc reţea de apă şi canalizare în sistem centralizat. Autorităţile locale au avut un proiect întocmit, însă din cauza modificării Planului Urbanistic General documentaţia trebuie refăcută.
S-au început şi aceşti paşi însă termenul de depunere a proiectului, pe fonduri europene nerambursabile, este finalul acestei luni. În timpul rămas până atunci e aproape imposibil ca proiectul să fie depus: „După ce am venit în primărie ne-am apucat să demarăm proiectele privind realizarea reţelelor de apă şi canalizare, inclusiv cu staţie de epurare. În acest sens Consiliul Local a adoptat o hotărâre. Valoarea proiectului se ridică undeva la 2,5 milioane de euro. Am încercat să ne încadrăm cu depunerea documentaţiei spre finanţare în termen, până la finalul lunii octombrie, dar ne confruntăm cu o problemă. Noi având deja proiectele tehnice realizate, dar ţinând cont că s-a modificat planul urbanistic general, prin mărirea suprafeţei de pământ intravilan, acestea trebuie refăcute. Mă refer la studiile geo, topo, hidro. Acest lucru poate dura chiar luni de zile, din cauză că fiecare trebuie avizat separat, ceea ce ne încurcă foarte mult. Noi tragem tare cu speranţa că ne vom încadra în termen, însă am avansat cu realizarea documentaţiei doar în proporţie de 20-30%”, a declarat Mihai Rudolf Lemak, viceprimarul comunei Câmpulung la Tisa.
Documentaţia va fi depusă în sesiunea următoare de finanţare
![Localitatea, fără alimentare cu apă în sistem centralizat](https://www.graiul.ro/wp-content/uploads/2016/10/DSC06835-300x225.jpg)
Din cauza întârzierilor datorate refacerii documentaţiei tehnice, proiectul nu va putea fi depus spre finanţare în acest an. Cel mai probabil, lucrul acesta se va întâmpla anul viitor: „Din aceste motive menţionate vom putea pregăti studiul de fezabilitate şi proiectul în sine doar la următoarea sesiune de finanţare, care încă nu se ştie când va fi. Probabil că anul viitor se va deschide. Investiţia vrem să o facem pe fonduri nerambursabile europene, Măsura 7.2. În acest moment în comună nu avem deloc reţea de canalizare sau alimentare cu apă în sistem centralizat. Fiecare gospodărie îşi rezolvă această problemă de alimentare cu apă în regie proprie, dar şi cea de canalizare, având fose septice”, a mai spus viceprimarul.
Inexistenţa canalizării cauzează probleme de mediu
![Comuna nu are reţea de canalizare](https://www.graiul.ro/wp-content/uploads/2016/10/DSC06839-300x225.jpg)
O mare parte din comună face parte din Situl Natura 2000, adică o reţea ecologică de arii protejate ce are scopul să menţină într-o stare de conservare favorabilă o selecţie a celor mai importante tipuri de habitate şi specii ale Europei. Natura 2000 este instrumentul principal pentru conservarea patrimoniul natural pe teritoriul Uniunii Europene. Inexistenţa unei reţelei de canalizare în comună afectează teritoriul, mai mult sau mai puţin, din punct de vedere al poluării: „Având în vedere faptul că o mare parte din teritoriul nostru face parte din Situl Natura 2000 şi noi avem în jur de 900 de gospodării în comună, plus instituţiile de stat şi societăţile comerciale, cum nu este canalizare în sistem centralizat, ele reprezintă o problemă din punct de vedere al eliminării dejecţiilor. Practic terenul este infestat, dacă pot să spun aşa, mai mult sau mai puţin, de aceste materii provenite de la populaţie, chiar dacă există fose septice”, a conchis Mihai Rudolf Lemak.
Cetăţenii aşteaptă canalizarea
Oamenii din comună spun că se descurcă fiecare cum poate în ceea ce priveşte eliminarea dejecţiilor, însă resimt lipsa unei reţele de canalizare centralizată: „Noi avem fosă septică, dar nu e prea mare, aşa că trebuie ca să o golim destul de des, lucru ce costă bani. Dacă ar fi canalizare am scăpa de această problemă neplăcută”, a spus Lajos C. „Ar fi bine să se introducă odată canalizarea în comuna noastră, ca să avem şi noi condiţii decente. De asemenea şi la alimentarea cu apă stăm prost. Şi aici ar fi bine ca primăria să facă ceva să rezolve problema. Promisiuni tot au fost, însă nu s-a concretizat nimic până în prezent. Vom vedea ce va fi de acum înainte, cu noua conducere din primărie. Sunt oameni mai tineri şi poate vor reuşi ceva”, ne-a explicat doamna Ildi. „În comună nu este alimentare cu apă sau canalizare. Fiecare se descurcă cum poate. Totuşi, ar fi bine ca primăria să rezolve aceste probleme elementare de trai, că de aia i-am ales pe cei din fruntea instituţiei”, a completat un alt sătean.