În cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014 Consiliul Superior al Magistraturii va implementa, în parteneriat cu Administraţia Instanţelor din Norvegia, Ministerul de Justiţie din Polonia, Ministerul de Justiţie din Cehia, Administraţia Instanţelor din Lituania, proiectul „Convenţia Europeană a Drepturilor Omului ca parte integrantă a metodologiei judiciare – motivarea hotărârilor”, finanţat prin fondul pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale la nivelul programului RO 24 „Întărirea capacităţii judiciare şi cooperare”.
Proiectul are ca obiectiv general facilitarea aplicării practice a hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului, în particular cu referire la redactarea hotărârilor judecătoreşti. În cadrul proiectului, în perioada 28-29 septembrie 2015, la Lublin (Polonia), se va organiza primul seminar din cadrul proiectului, în cadrul căruia se vor dezbate aspecte privind motivarea hotărârilor judecătoreşti în cauzele penale. Seminarul va trata specificul invocării jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului în domenii acoperite de art. 2 (dreptul la viaţă), art. 3 (dreptul de a nu fi supus torturii), art. 5 (dreptul la libertate şi siguranţă), art. 6 (dreptul la un proces echitabil) şi art. 8 (dreptul la respectarea vieţii private, domiciliului şi corespondenţei). Limba de lucru a seminarului este limba engleză. Lucrările seminarului se vor desfăşura sub formă de conferinţe şi grupuri de lucru cu caracter practic, doar în limba engleză, nefiind asigurată traducerea în limba română. Costurile de transport, diurnă şi cazare pentru participanţii români vor fi suportate din bugetul proiectului. Judecătorii cu grad de tribunal care doresc să participe sunt rugaţi să depună o scrisoare de intenţie, însoţită de următoarele documente:
• CV complet, în limba engleză, semnat pe fiecare pagină;
• dovadă de competenţă lingvistică – limba engleză (cel puţin nivelul B2, Common European Framework – se acceptă orice document din care să reiasă nivelul de cunoaştere al limbii engleze).
Participanţii selectaţi vor primi la adresele de e-mail indicate, în timp util, informaţii detaliate privind agenda, materialele de curs şi orice alte detalii relevante.
Persoanele interesate sunt rugate să transmită, în format electronic, până la data de 17 august 2015, documentele menţionate mai sus, în atenţia doamnei Călina GHIŢULESCU, consilier pentru afaceri europene în cadrul Direcţiei Afaceri Europene, Relaţii Internaţionale şi Programe, e-mail: calina.ghitulescu@csm1909.ro, telefon 021.319.81.89, fax: 021.311.69.44.