Familiile cu copilași autiști trec prin adevărate drame. Din păcate, sunt și situații în care părinții ajung să se despartă după ce micuții primesc acest diagnostic. Astfel, povara financiară pentru terapiile de care copiii au nevoie, cade pe umerii unui singur părinte, de cele mai multe ori fiind vorba de mamă, explică reprezentanții Asociației pentru Autism Magia Unicornilor.
„În asociația noastră avem foarte multe mămici singure, care își cresc copiii singure, pentru că, se știe că atunci când dai de necaz, nu totdeauna relațiile de căsnicie durează. Sunt familii destrămate și atunci rămân de obicei mamele să aibă grijă de copiii autiști și cheltuielile mari pentru terapii nu pot fi tot timpul acoperite de salariul de zi cu zi, dacă au un salariu mămicile noastre singure. Avem familii cu gemeni autiști, iar aici facturile sunt duble în fiecare lună.
În medie, se cheltuie cam 1.000 de euro pe lună, pe terapiile unui copil autist. Mulți părinți nu-și permit aceste terapii, pentru că au un venit minim pe economie, nu au sprijinul familiei, respectiv întâmpină restanțe foarte mari la plata facturilor pentru terapie. Vorbim de terapie comportamentală, de logopedie, de kinetoterapie. Unii au nevoie de deplasări la București pentru anumite terapii ale creierului. Mai sunt și facturile medicale, pentru că unii copii au și boli asociate: epilepsie, probleme cu vederea”, a declarat Răzvan Dan Dragu, președintele Asociației pentru Autism Magia Unicornilor.
Din păcate, sunt și cazuri în care unii părinți nu au de ales și renunță la terapii, lucru care are un impact major asupra copiilor. Pentru ca astfel de situații să fie evitate, asociația încearcă să sprijine familiile cu probleme financiare și să plătească terapiile restante.
„Am avut cazuri de părinți care au renunțat la terapii pentru că nu și le-au permis și-n primul rând pierd copiii, pentru că singura lor șansă este terapia. Avem părinți care fac eforturi foarte mari ca să vină din Ulmeni sau Târgu Lăpuș pentru aceste terapii. Este un efort foarte mare, pentru că au cheltuieli în plus cu banii de benzină. Asociația noastră colaborează cu specialiștii, nu avem specialiștii proprii angajați. Suntem ca o familie de părinți care încearcă să-i ajute pe ceilalți să răzbată. Păstrăm legătura cu toți terapeuții și ei ne anunță când unele familii acumulează restanțe și atunci intervenim noi”, a mai explicat Răzvan Dan Dragu.