Tot mai multe cupluri care întâmpină dificultăți în relație, recunosc faptul că nu pot să-și rezolve singure problemele și apelează la sfatul unui psiholog. Chiar dacă relația nu poate fi salvată și se ajunge la despărțire, este important și modul în care separarea se produce, mai ales atunci când vorbim de familii cu copii.
„În ultima perioada tot mai multe perechi se îndreaptă spre terapia de cuplu, lucru care mă bucură. Asta înseamnă că ele au înțeles că au nevoie de ajutor și că își doresc să lămurească situația, într-un fel sau altul. Terapia de cuplu nu oferă garanția unei reconectări spectaculoase. La fel ca în orice altă formă de terapie, munca e a celor ce caută ajutor, în proporție covârșitoare. Psihologul sau psihoterapeutul e, așa cum am spus în repetate rânduri, doar un GPS. Mai bun/ potrivit sau mai prost/ nepotrivit unei situații anume. Astfel, unele cupluri reușesc să se reconecteze, relația devine mai profundă, alte legături se dizolvă. Ideea este că terapia de cuplu poate ajuta la a se lămuri în care dintre categorii intră” – a declarat Ela Balaj, psiholog clinician și psihoterapeut integrativ.
Psihologii atrag atenția că, de fapt, divorțul nu afectează copiii. În schimb, felul în care relația dintre părinți se schimbă este motivul pentru suferința celor mici.
„Dacă relația se dizolvă, este important cum se întâmplă aceasta ruptură. În primul rând, divorțul nu este un eșec. Pot fi doi oameni minunați care au ajuns într-un punct al vieții lor în care nu se mai potrivesc. Apoi, e de ținut cont care sunt implicațiile unui divorț, pentru că adesea vorbim despre familii cu copii și e foarte important ca aceștia să fie protejați. Să li se spună ce se întâmpla, fără acuzații de-o parte sau de alta, fără să fie lăsați să își imagineze ca ei au vreo contribuție la situația la care s-a ajuns. Vorbesc din experiența cu cuplurile ce au trecut prin divorț. Copiii nu sunt afectați de divorț, sunt afectați de relațiile dintre părinți de după divorț. Și în aceste circumstanțe, terapia este de ajutor” – a mai punctat Ela Balaj.
De cele mai multe ori, cuplurile vin la psiholog când au probleme serioase și nu atunci când lucrurile au început să „scârțâie”. De aceea, eforturile pe care partenerii trebuie să le depună pentru a salva relația, sunt considerabile. În plus, căsătoria nu va rezolva în mod „miraculos” toate neînțelegerile, iar specialiștii recomandă apelarea la terapie înainte de a face acest angajament pe viață.
„În general cuplurile ajung la terapie în momente de criză relațională. Acesta este, de altfel, unul din motivele pentru care terapia de cuplu nu poate garanta «salvarea» relației. Când cuplurile ajung la terapie, deja sunt disfuncționale de cele mai multe ori. Sigur ca mereu există soluții. În cazul în care amândoi partenerii sunt dispuși să lucreze cu ei, fiecare și apoi împreună, relația poate sa se îmbunătățească, chiar să fie mai satisfăcătoare decât înaintea crizei. De altfel, după o primă întâlnire cu ambii parteneri și de comun acord, stabilim cum se va desfășura terapia de cuplu. Fie intercalăm ședințe individuale cu fiecare partener între ședințele de cuplu, fie hotărâm ca unul dintre parteneri să rămână la mine în terapie, iar celălalt să meargă spre un alt coleg de-al meu, urmând ca terapia de cuplu să fie reluată după ce fiecare partener a dobândit anumite instrumente de gestionare a propriei vieți. Nu în ultimul rând, am mai spus de câte ori am avut ocazia: Din motivele de mai sus, aș face terapie de cuplu înainte de căsătorie” – a concluzionat Ela Balaj, psiholog.