Produsele fast-food și de patiserie, o alternativă comodă, dar nesănătoasă

0
138

Ritmul tot mai alert al vieții face ca mulți maramureșeni să ajungă să mănânce pe fugă. Este mai comod să cumperi produse de tip fast-food sau de patiserie, în loc să pregătești o masă gătită în casă. Totuși, această comoditate o plătim cu propria sănătate, când ajungem să facem excese.
„Unele obiceiuri alimentare mai puțin sănătoase, cum ar fi consumul excesiv de fast-food sau produse de patiserie, pot apărea din comoditate, ritmul alert al vieții moderne și din cauza faptului că aceste alimente sunt foarte la îndemână și rapide. Totuși, atunci când avem ocazia, putem alege să pregătim acasă mesele și gustările, din ingrediente pe care le procurăm noi înșine. Aceasta nu doar că este o opțiune sănătoasă, dar ne oferă și mai mult control asupra alimentației noastre” – explică Denisa Alb, nutriționist-dietetician licențiat și autorizat.
La bază, alimentația specifică zonei Maramureșului constă într-o dietă echilibrată, spun specialiștii. Preparatele tradiționale sunt din ingrediente simple, dar naturale. Un exemplu de masă ideală sunt ciorbele, pregătite de bunicile noastre și pe care mulți și acum le mai ținem minte, din copilărie. Pe lângă ce mâncăm, important este și cum mâncăm. Ideal ar fi ca mesele să fie luate împreună cu familia, obicei care riscă să se piardă încetul cu încetul, în multe familii. Par lucruri simple, însă ele sunt esențiale pentru o alimentație sănătoasă.
„Noi, maramureșenii, avem un interes aparte pentru a ne procura hrana de bună calitate, iar acest lucru se reflectă într-o tradiție puternică și bine păstrată. Există o bucurie aparte legată de mâncare, un obicei de a lua masa împreună, de a savura preparate alese și de a petrece timp de calitate alături de cei dragi. Mâncarea noastră nu este doar un festin, ci și una sănătoasă, cu preparate tradiționale, gătite cu ingrediente simple și naturale. De exemplu, la fiecare masă adăugăm o salată de legume de sezon sau, în sezonul rece, murăturile completează felul principal. Supele, pline de legume, sunt o parte importantă a alimentației noastre. Mă mândresc cu acest stil de viață, care pune accent pe tradiție și pe plăcerea de a savura fiecare masă”, a mai precizat Denisa Alb.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.