Este cunoscut faptul că, pentru unii elevi, orele de educație fizică sunt privite ca o „povară”, mai ales când programul școlarilor este foarte încărcat. În trecut, am avut situații în care și părinții erau de aceeași părere și cereau scutiri medicilor de familie, pentru copiii lor.
Acum avem și reversul, în care activitățile sportive sunt “la modă”, însă multe sunt doar pe bani.
Cu toate că părinții încep să conștientizeze importanța mișcării și a activităților fizice, este loc de mai bine în ceea ce privește activitățile sportive, după cum recunoaște și conducerea Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
„Eu țin să cred că orele de educație se desfășoară, se respectă regulile și programul școlar și copiii trebuie să-și facă orele de sport. Ar trebui să se pună obligatoriu un accent mai mare pe sport. Profesori de educație fizică sunt. Dar eu nu cred că trebuie mărit numărul orelor de sport, cele două ore pe săptămână cred că sunt suficiente. Trebuie să lucrăm mai mult la sportul de masă și la a da copiilor posibilitatea să facă sport după programul școlar. Curțile școlilor sunt deschise, acolo problema este cine face supravegherea. Nu mai avem noi puterea să facem asta, trebuie să o facă familiile, ele să supravegheze copiii”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Pop.
Părinții elevilor sunt adesea “bombardați” acum cu “oferte” de la diverse cluburi sportive private, iar ce mici au de unde alege: înot, fotbal, volei, tenis, gimnastică, judo, etc. Totul pe bani! Ce le spune Inspectoratul Școlar Maramureș părinților care nu-și permit să-și ducă copiii la sport, în afara orelor de școală?
„Avem varianta cluburilor sportive școlare, unde copiii pot să se înscrie fără probleme. La cluburile sportive școlare nu se plătește și ele trebuie căutate, avem în Baia Mare, la Baia Spire, la Sighet. Avem și cluburi municipale și în Baia Mare, la Sighet, la Seini, unde copiii nu plătesc. Deci există și cluburile finanțate de stat”, explică Mihai Pop.