Edilii din comunele Călineşti şi Bârsana au gândit un interesant drum care ar pune în valoare oferte turistice, natura şi oferta religioasă a comunelor lor, dar nu numai! Pe traseu ar fi patru mănăstiri – Bârsana, Văleni, Budeşti, Botiza -, ba şi una din cele mai sălbatice şi puţin umblate areale din Maramureş: munţii Lăpuşului!
Teodor Ştefanca, primarul comunei Bârsana, ne relatează că a vorbit cu vecinul din Călineşti de importanţa pentru întreaga zonă a unui asemenea drum: ”Ar fi de-a dreptul strategic. Porneşti de pe Valea Morii, spre Secătura, sunt 4,2 kilometri din Bârsana spre mănăstirea Văleni. E o zonă cu izvoare minerale. Drumul merge apoi în zona Runcu spre… Băiuţ! Mai mult, se poate coborî în stânga spre Glod şi în dreapta spre Budeşti!”.
Într-adevăr, harta arată drum existent spre foste izvoare şi chiar băi populare, la Feredeauă, de asemenea mai sunt acolo Tăul cu Zermi (ce nume interesant!) sau borcutul cu travertin de la Glod. Apoi, printre vârfurile Pietrei şi Măgiei, ai în faţă… vârful Văratecului, altul, de 1.173 metri altitudine. Alte drumuri forestiere continuă ruta spre Grohotiş şi Măgura Stânişorii, se întâlnesc cu drumul de Roşia dinspre Budeşti. În timp ce cărări felurite te duc spre alte obiective ale zonei, gen vf. Sermetieş, Roşia, apoi Văratecul cel mare, de 1.351 metri altitudine.
În paralel însă, comuna Bârsana este aproape să-şi vadă împlinit visul de a avea asfaltat drumul judeţean de pe Valea Muntelui spre Petrova, anul trecut la final s-au mai asfaltat 500 de metri, din diferenţa de 2,4 kilometri de DJ 185, cu promisiuni că lucrările vor continua în această primăvară şi poate se va ocoli acea urcare majoră spre culme. Cât despre drumul amintit, cel al Bârsanei şi al Călineştiului, vă amintim că la fel, tot vise au fost iniţial şi cele de Botiza-Groşii Ţibleşului şi altele, aparent imposibile. Până într-o zi…