La Spitalul Județean de Urgență Baia Mare s-a dat startul implementării unui proiect ce are drept scop dotarea serviciului de anatomie patologică cu echipamente performante.
Astfel, bolnavii care suferă de cancer vor avea o șansă în plus la viață, deoarece analizele de laborator necesare pentru stabilirea diagnosticului va fi mult scurtat. În plus, pacienții vor fi scutiți și de cheltuielile pentru deplasări în alte centre din țară, unde se realizează aceste analize.
„Pentru diagnosticul cancerului în vederea tratamentului personalizat în funcție de profilul tumoral identificat. Deoarece Serviciul de Anatomie Patologică nu dispune de aportul tehnicilor moleculare, pentru a-și completa diagnosticul, pacientul este obligat să-și transfere materialul biologic într-un alt laborator de genetică moleculară, de multe ori pe cheltuiala sa, nemaivorbind de costul deplasării suportat integral de pacient. Inconvenientul major însă este reprezentat de prelungirea timpului până în care pacientul intră efectiv pe terapie. Toate aceste inconveniente impietează asupra eficacității tratamentului, prognosticul și speranței de viață a unui pacient prin faptul că, se pierde fereastra de timp în care eficacitatea tratamentului este maximă – celulele tumorale au cea mai mare rată de diviziune, proliferează nestingherit și pot dezvolta rezistență la tratament. În plus, manipularea materialului biologic în mai multe laboratoare duce la pierderi inevitabile de material prin prelucrare (microtoane diferite, cu unghiuri de secționare diferit). Există posibilitatea, des întâlnită, ca materialul să se fi epuizat înainte de a putea stabili un diagnostic final. Toate aceste inconveniente pot fi eliminate prin upgradarea laboratorului, închizând complet cercul diagnostic”, precizează conducerea Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
În momentul de față, la nivelul spitalului se află două secții cu pacienți oncologici, iar numărul bolnavilor care trec prin ele, este foarte mare.
„Fiindcă spitalul are două secții cu pacienți oncologici (oncologia medicală și hematologia clinică), care au un rulaj foarte mare de pacienți, inclusiv din județele limitrofe, un laborator de anatomie patologică dotat integral, care să le furnizeze diagnostice complete în cel mai scurt timp, ar facilita foarte mult posibilitatea de a trata prompt și corect pacienții și de a urmări evoluția lor”, mai spun oficialii spitalului.
Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 9,6 milioane lei, sumă din care cofinanțarea prin fonduri europene este de 8,1 milioane lei. Data de finalizare a proiectului este prevăzută pentru finalul anului în curs, mai exact 27 noiembrie 2025.