Guvernul a stabilit data alegerilor prezidențiale

0
26

Joi, Guvernul a adoptat hotărârea prin care primul tur al alegerilor prezidențiale este stabilit pentru data de 4 mai, iar al doilea tur ar urma să aibă loc în 18 mai. Votul în străinătate va începe vineri, 2 mai, între orele 7-21, iar duminică, 4 mai, se va încheia fie la ora 21, ora locală în țările din estul României, fie la 21, ora României, în statele aflate la vest de țara noastră, de pe fusuri orare diferite.
În România programul va putea fi prelungit în ziua votului cu până la 3 ore, dacă există secții de votare cu cetățeni care nu au putut vota până la ora 21. Anterior, data a fost convenită de liderii coaliției de guvernare. Tot în data de 4 mai vor fi organizate și alegeri locale parțiale pentru 13 comune și pentru primăria municipiului Zalău, unde primarul a devenit deputat, primăria orașului Bușteni, respectiv pentru Consiliul Județean Bihor, unde liderul PNL, Ilie Bolojan, care a deținut poziția, a fost ales senator.

Vot în Diaspora

Începând cu a treia zi de la intrarea în vigoare a OUG, alegătorul care dorește să voteze în străinătate se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente.
În acest formular vor înscrie următoarele date: numele, prenumele, co­dul numeric personal, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate.
Exercitarea dreptului de vot la o secție de votare din străinătate nu este condiționată de înregistrarea în Registrul electoral ca alegător în străinătate.
La alegerile pentru președintele României și la alegerile locale parțiale în ziua de duminică, 4 mai, votarea începe la ora locală 7 și se încheie la ora locală a României 21.
Votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri și în ziua dc sâmbătă, votarea începe la ora locală 7 și se încheie la ora locală 21. În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7 și se încheie la ora locală 21, dar nu mai târziu de ora locală a României 21.
Alegătorii care la ora 21 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot până la ora locală 23:59.

Plata pentru membrii secțiilor de votare, redusă cu 25%

Guvernul a stabilit că plata pentru membrii secțiilor de votare va fi redusă cu 25% față de alegerile prezidențiale anulate, conform măsurilor luate la finalul anului trecut privind înghețarea salariilor în sistemul bugetar, însă alocația de hrană va rămâne la plafonul anterior.

Amenzi pentru platformele social-media

Guvernul a introdus amenzi, cuprinse între 1 și 5% din cifra de afaceri, pentru platformele de social-media care nu respectă legislația electorală și favorizează un competitor electoral.

Monitorizarea și derularea campaniei electorale

OUG stabilește măsuri privind derularea campaniei electorale și o monitorizare mai riguroasă a publicității politice și de realizare a acesteia în condiții de transparență.
Aceste măsuri sunt în concordanță cu Regulamentul (UE) 2024/900 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 privind transparența și vizarea unui public-țintă în publicitatea politică, au fost stabilite și se vor aplica în dialog cu marile platforme online.
Pe durata campaniei electorale a alegerilor pentru Președintele României din anul 2025, actorii politici asigură publicarea, împreună cu fiecare material publicitar politic, a următoarelor informații:
• o indicație că este vorba de un material publicitar politic
• identitatea sponsorului materialului publicitar politic, respectiv numele, adresa de e-mail și, dacă este publică, adresa poștală, iar în cazul în care sponsorul nu este o persoană fizică, adresa la care acesta își are sediul
• după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unor tehnici de vizare a unui public-țintă sau de distribuire a materialelor publicitare
• o mențiune că sumele cheltuite pentru pregătirea, plasarea, promovarea, publicarea, distribuirea sau difuzarea materialului publicitar politic provin exclusiv din sursele permise de Legea nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare
• după caz, o mențiune că materialul publicitar politic a făcut obiectul unei promovări electorale sau a unei promovări electorale plătite.
Aceste dispoziții se aplică și pentru orice promovare, distribuire, postare sau editare a unor materiale publicitate politice pe platforme online, platforme online foarte mari, motoare de căutare online sau alte rețele de socializare.
La alegerile pentru Președintele României din 2025, este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat.
Încălcarea dispozițiilor constituie contravenție, dacă fapta nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 15.000 lei la 50.000 lei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.