Grevă japoneză în instituţiile de cultură din judeţ

0
23

Muzeografii maramureşeni au declanşat ieri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naţionale, o grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra subfinanțării din Cultură și a inechităților salariale din domeniu.
De la ora 11, în Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară, Muzeul Judeţean de Istorie şi Muzeul de Ştiinţe Astronomice, angajaţii au purtat banderole albe, în semn de nemulţumire faţă de politica guvernanţilor care „pun la zid” cultura.
„Acțiunea sindicaliștilor vine ca un răspuns la ignorarea constantă a problemelor cu care se confruntă acest sector. O categorie de profesioniști cu pregătire academică remarcabilă și competențe specifice este remunerată la un nivel umilitor”, spune Nicolae Mu­reşan, liderul Sindicatului din Administraţie Maramureş la care sunt afiliaţi şi sindicaliştii din muzeele băimărene.
Prin această acţiune de protest, muzeografii cer: alocarea a 1% din Produsul Intern Brut pentru Cultură; egalizarea salariilor angajaților din muzee și biblioteci cu grila aplicată în cazul acelorași profesii din familia ocupațională Educație; eliminarea disproporțiilor salariale uriașe dintre angajații din instituțiile de spectacol și angajații din muzeele și bibliotecile publice, de natură să inducă în corpul social percepția că în domeniu există Cultură de gradul 1 și Cultură de rang inferior.
Sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor salariale pentru munca desfășurată în weekend și zilele de sărbătoare legală, precum și plata orelor suplimentare; deblocarea posturilor vacante și suplimentarea schemelor de funcții pentru a combate deficitul cronic de personal din instituțiile de cultură; uniformizarea salarizării între instituțiile culturale aflate sub autorități diferite; asigurarea unor condiții decente de muncă, prin reabilitarea clădirilor ce pun în pericol atât sănătatea angajaților, cât și patrimoniul cultural, precum şi stoparea depopulării și deprofesionalizării domeniului Cultură.
Pe de altă parte, protestatarii au mai semnalat că e nevoie de eliminarea politizării recrutării personalului din instituțiile de cultură, constituirea unor planuri reale de urgență pentru protejarea patrimoniului cultural și construirea unor depozite regionale de urgență pentru evacuarea patrimoniului în caz de dezastre şi recunoașterea Culturii ca domeniu esențial în proiectul de țară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.