Intervenție de Urgență la Biserica de lemn din Buteasa

0
33

Biserica de lemn din Maramureș, aflată în cea mai avansată stare de degradare, a obținut recent o finanțare necesară pentru etapa premergătoare demarării execuției lucrărilor de restaurare. La finele anului 2024, Parohia Română din Buteasa, județul Maramureș, a semnat contractul de finanțare nerambursabilă cu Institutul Național al Patrimoniului, pentru etapa de proiectare în faza de Proiect Tehnic și Detalii de Execuție pentru Intervenție de Urgență la Biserica din lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

Suma contractului este de 114.300 lei și cuprinde următoarele lucrări: refacerea Scanării 3D pentru evidențierea degradărilor apărute în cei 2 ani ce s-au scurs de la scanarea anterioară, proiecte pentru specialitățile arhitectură, structură, instalații electrice și amenajări exterioare, verificările aferente proiectelor pe specialități, consultanță, informare și publicitate.

Fațada sudică

Pentru anul 2025 se estimează finalizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție. După ce se va încheia acest contract de finanțare, Parohia Ortodox Română din Buteasa va putea să aplice la următoarea linie de finanțare, pentru lucrările de execuție.
Biserica din lemn “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Buteasa este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice din România în categoria “Monumentelor de arhitectură”, în grupa valorică a “Monumentelor istorice reprezentative pentru patrimoniul cultural local”.
„Biserica se află în cea mai avansată stare de degradare dintre toate bisericile de lemn maramureșene. Sunt extrem de afectate acoperișul și structura de rezistență, și necesită reparații urgente. În decursul anului 2023 a fost finalizat proiectul pentru fazele D.A.L.I. (Documentație pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenție) și D.T.A.C. (Documentație Tehnică pentru Autorizația de Construire) cu finanțare din partea Asociației R.O.S.T. și a Consiliului Județean Maramureș prin Programul de finanțare Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ – teritorială a județului Maramureș.

Putregai brun-prismatic la foarte multe din bârnele de lemn

În anul 2024, Asociația R.O.S.T. s-a îngrijit de avizarea și autorizarea proiectului după care, cu ajutorul consultantului a fost întocmită și depusă documentația pentru «Apelul de proiecte finanțate prin Timbrul Monumentelor Istorice», subprogramul «Edificii de cult» / «Elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru intervenții asupra monumentelor istorice»”, a informat arhitect Laura Zaharia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.