Muzeul Satului din Baia Mare a devenit pentru două luni spaţiul perfect pentru arta plastică. În acest loc autentic, dar şi primitor, copii de diferite vârste din Maramureş şi din străinătate şi-au pus imaginaţia la lucru şi au realizat picturi cu tematică variată. Aşa au rezultat lucrări cu peisaje, dar şi copaci din acadele, căsuţe din turtă dulce sau fluturi giganţi. Picturile au fost realizate în cadrul Şcolii de vară “Punte peste generaţii”, organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici “Alexandru Şainelic”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Maramureş. Lucrările participanţilor la tabără vor fi expuse în septembrie la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.
Pictură în aer liber
Este al doilea an consecutiv în care Asociaţia Artiştilor Plastici “Alexandru Şainelic” Maramureş şi-a propus să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber pentru copiii cu vârsta între 9 şi 14 ani. Începând din 1 iulie, de când a debutat Şcoala de Vară “Punte peste generaţii”, pe la atelierele de creaţie de la Muzeul Satului, au trecut aproape 40 de participanţi. Aceştia au fost îndrumaţi de artişti plastici din cadrul asociaţiei, care s-au oferit să facă voluntariat, din dorinţa de a-i învăţa pe copii să preţuiască arta. “Anul trecut a fost o acţiune pilot, o încercare a Asociaţiei Artiştilor Plastici «Alexandru Şainelic» de a da o altă valenţă artei băimărene. Anul acesta am pornit cu forţe proaspete şi cu un bagaj de cunoştinţe mai bogat decât anul trecut, ceea ce se vede şi în organizare şi în calitatea lucrărilor realizate de copii, dar şi în numărul participanţilor. E drept şi anul trecut am avut elevi şi din Suedia. În acest an au fost şi din Franţa, Germania, Suedia, alături de copiii care locuiesc în Baia Mare şi în jurul Băii Mari: Băiţa, Cărbunari, Baia Sprie. Au fost 37 de copii, dar nu au venit toţi odată. Este şi perioada concediilor, au venit fiecare când au putut. În medie, cam 18 copii participă la câte o şedinţă”, a declarat preşedintele Asociaţiei Artiştilor Plastici “Alexandru Şainelic” Maramureş, Mihai Tirică. Organizatorii au ales ca spaţiu al desfăşurării mini-taberei, Muzeul Satului, pentru a-i familiariza pe micii artişti cu pictura în aer liber. “La această acţiune, copiii se simt ca într-o tabără pot participa toţi copiii care au talent, le place să picteze şi vor să vină alături de noi. Noi am încercat să păstrăm pictura şcolii băimărene, adică pictura în plein-air, în aer liber. Din fericire ne-a lăsat şi vremea, cu excepţia unei singure zile când ne-am retras în foişorul Muzeului Satului. În orice punct al muzeului, dacă te aşezi şi te întorci poţi găsi cel puţin zece subiecte bune pentru pictat”, a spus Mihai Tirică.
Educaţie pentru frumos
Tematica propusă participanţilor a fost una diversă. Copiilor li s-au impus anumite teme, dar au existat şi şedinţe în care li s-a dat posibilitatea să-şi pună în valoare imaginaţia. “Temele le-am ales în fiecare zi de comun acord. Au fost şi şedinţe în care am pictat după imagini ale pictorilor băimăreni din perioada interbelică. Tema în principal este peisajul, dar am avut şi şedinţe în care am pictat imaginar: peisaje sau scene fantastice. Cred că acele şedinţe au avut cel mai mare succes. Am văzut păduri de acadea, viţă-de-vie cu brioşe. Din câte am numărat, au rezultat peste 150 de lucrări. Mai avem două şedinţe”, a precizat Mihai Tirică. În cadrul Şcolii de vară au fost remarcaţi şi mici artişti care au talent şi care pot fi consideraţi speranţe ale artei plastice băimărene. “Sperăm ca rezultatul muncii noastre să fie apreciat. Sunt mulţi copii talentaţi. Sperăm ca acest talent să-l putem promova şi dezvolta. Ceea ce facem aici e doar baza rădăcinii copacului pe care îl vor dezvolta. O educaţie plastică e necesară tuturor oamenilor, deoarece educaţia plastică o găsim în toate domeniile. Chiar şi în informatică există unele elemente de aşezare, de orientare care trebuie puse într-o formă care să aibă şi un aspect plăcut”, a adăugat Mihai Tirică.
Pictură pe piatră ca şi în Mexic
În total au existat nouă voluntari care s-au oferit să îi iniţieze pe copii în arta plastică. Din dorinţa de a face cât mai atractive şedinţele de pictură, unii artişti au venit şi cu provocări culturale. Astfel, copiii au fost invitaţi să încerce pictura pe piatră, aşa cum se foloseşte în Venezuela şi în Mexic. “Este o activitate foarte plăcută şi din punctul nostru de vedere şi al copiilor. Mi-a făcut o reală plăcere să lucrez cu copiii. Muzeul Satului e o locaţie frumoasă. Cred că mulţi băimăreni nu au văzut Muzeul Satului şi ar trebui să vină cu copiii să cunoască istoria, să vadă locurile. Tabăra ca atare este foarte utilă. Sunt copii care pur şi simplu rămân cu câteva lucruri de aici. Au fost receptivi copiii şi sunt doritori. Sunt câţiva care au pornire foarte bună, sunt de la artă. Sunt copii care nu au ştiut mare lucru, dar au învăţat multe. Eu am vrut să lucrăm pe pietre. Lucrul pe piatră este puţin altfel. Ne vom face câteva ustensile din paie, burete şi lucrăm pe pietre punctiform. Aşa se lucrează mult în Venezuela, în Mexic, vreau să le introduc şi la copii, acum, pe sfârşit. Realmente mi-a făcut mare plăcere să lucrez cu ei şi sper să continue activitatea pentru că e foarte educativă, frumoasă”, a spus una dintre artistele plastice, Mariana Călean.
De la Pokemon… la pictură
La rândul său, artistul Ioan Drăghici consideră că şcoala de vară a fost binevenită pentru tineri, mai ales că pentru câteva ore, aceştia au lăsat la o parte tehnologia modernă şi au învăţat să se bucure de natură, de frumosul din jur. “Am fost şi anul trecut şi a fost interesant. Copiii sunt foarte talentaţi. Noi încercăm să-i orientăm pe cât putem spre puţină meserie. Copiii trebuie să aibă preocupări şi artistice şi meşteşugăreşti, să nu-şi petreacă timpul doar la Pokemon şi la calculator. Să aibă contact cu natura care-i stimulează pe copii, natura învaţă, e un profesor bun. Le mai arătăm albume de artă, minimul tehnic pentru folosirea culorilor, a instrumentelor şi îi învăţăm să respecte arta, să fie consumatori de artă, dacă nu producători. Unii au personalitate şi nu întotdeauna fac exact ce le spunem, îşi arată personalitatea”, a spus unul dintre îndrumători, Ioan Drăghici.
Copiii au dat frâu liber imaginaţiei
Copiii au fost de-a dreptul încântaţi. Ei s-au bucurat în natură de peisaje, au fost entuziasmaţi să înveţe să se joace cu culorile, cu instrumentele necesare artei, dar au reuşit să-şi facă şi prietenii. “Anul trecut nu am fost pentru că nu am ştiut de tabără. Mi-a plăcut mult aici, deoarece am învăţat să pictez. Multe lucrări sunt făcute cu ajutorul domnilor profesori, şi au ajuns frumoase. Am pictat aproape toate casele, lucruri imaginative, cum ar fi: o casă cu acoperişul pe lateral şi o casă răsturnată. Mi-am mai imaginat un porc ce zboară fără aripi şi un fluture gigant. A fost foarte bine. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Îmi place să pictez, dar eu sunt pasionată şi de sport. Cei din familie au zis că am lucrări frumoase, mai ales tatăl meu care e pasionat de pictură şi desen”, a mărturisit una dintre participante, Andreea Butic. Printre cursanţi s-au numărat şi elevi de la Liceul de Arte care au vrut să-şi exerseze abilitatea de a lucra cu penelul. “A fost o experienţă interesantă, am învăţat multe lucruri noi de la maeştrii din şcoala băimăreană. A fost un exerciţiu pentru mine, deoarece eu sunt elevă la Liceul de Arte şi cred că mă va ajuta mult pe viitor. Mi-a plăcut foarte mult, mi-am făcut şi prieteni noi. Cred că o să vin şi anul viitor. Eu mi-am imaginat o casă din turtă dulce înconjurată de copaci din acadele. A fost foarte relaxant să pictăm în aer liber, mi-a plăcut deoarece peisajele au fost minunate şi am putut să pictez ceea ce vedeam chiar în faţa mea”, a precizat Anastasia Bretan. Alţii şi-au pus în gând să continue cu arta şi în timpul şcolii. “Am fost anul trecut la o oră şi mi-a plăcut. De aceea am vrut să vin şi în acest an. Decât să stai în faţa calculatorului, e mai bine să-ţi petreci timpul aici. Vreau să fac şi artă în paralel cu şcoala. Din clasa a V-a sunt pasionat de pictură. Îmi place să pictez în general peisaje”, a relatat Răzvan Ciurdaş. Şcoala de vară se încheie în 31 august. Lucrările micilor artişti vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii al cărei vernisaj este programat pentru data da 17 septembrie, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Baia Mare.