O altfel de lume • Ponorâta, cartierul mai mare ca satul de care aparține

0
66

– și cu mai mulți elevi decât au celelalte 4 sate ale comunei –

Ponorâta este un fel de „altă lume” în Maramureș, în Țara Lăpușului. E un cartier de romi care înflorește, are explozie demografică. E teoretic cartier al satului Vălenii Lăpușului și al comunei Coroieni, dar e mult mai mult. Cifrele vorbesc.

Comuna Coroieni, cu 5 sate aparținătoare, are 2.438 de locuitori. Din care satul Văleni are… 1.342 locuitori, cu cătun cu tot. În condițiile în care celelalte sate au 433 locuitori (centrul de comună, Coroieni), 347 – Baba, 158 – Dealu Mare și 176 – Drăghia. Clar?
Ne-o confirmă primarul Gavril Ropan: “În Ponorâta se nasc două clase de copii pe an… Aici, la școală, avem 360 de copii acum, iar în Coroieni, cu toate satele împreună abia avem 100…”
Am nimerit mai ieri, în cartierul lor în zi specială, un camion descărca ceva ajutoare în curtea școlii. Drept pentru care circulația pe drumul județean spre Vima Mică era blocată efectiv. Treceai numai dacă aveau chef să te lase. Plecau de acolo cu cutii de carton, câte 2-3, mulțumiți. Dar au loc mutații în cartier. Cresc case, din ce în ce mai mari, în locul bordeilor de chirpici. Unii își fac curte cu iarbă și tuia, alții grădină.
Întrebăm autoritățile și primim răspunsul: „Sunt mulți duși în Germania și Franța. Plus, au alocații, burse, ajutoare de stat. Anul trecut s-au făcut peste 30 de case! Altele cresc la ora aceasta. Mai este un fenomen. Peste 50% dintre ei sunt penticostali, au trecut la acea religie. Primesc foarte multe ajutoare, pot spune că 30% din casele lor sunt cu bani de acolo. Am avut un caz cu un rom, cu 5 copii, căruia i-a murit soția, ne-am dus să vedem cum se descurcă, erau acolo 5 muncitori penticostali din… Austria, care-i construiau casă! Le vin ajutoare constant, de la biserica lor”.
Pe de altă parte, civilizația vine cu obligații. Primăria comunei le-a făcut poziții pe teren în registrul agricol și acum plătesc impozit, certificatul fiscal curat se ține cu efort financiar, nu? Pe de altă parte, primarul Ropan ne spune că pregătește, după consultarea cu serviciul juridic al Prefecturii, o modalitate de a le transforma sutele de amenzi primite în muncă în folosul comunității. S-a achiziționat inclusiv un utilaj de sortare a deșeurilor menajere, unde munca lor ar fi binevenită!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.