Cel mai bun serviciu din țară • Recunoștință pentru efortul angajaților de la Salvamont Maramureș

0
41

Într-o intervenție recentă, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că Serviciul Public Salvamont Maramureș este cel mai performant din țară.
Cuvintele de recunoștință pentru eforturile salvatorilor montani sunt cu atât mai importante, cu cât numărul acțiunilor de salvare, din Munții Maramureșului, s-au triplat în ultima perioadă. Mulți tineri din Ucraina fug din calea războiului și adesea ajung să ceară ajutorul salvatorilor montani din județul nostru.

„Ne onorează și chiar ne bucură aprecierile. Avem foarte mult de lucru și, de multe ori, un cuvânt de mulțumire face mai multe decât orice pe lumea asta. Nu poate să-ți acopere nici banii, nici nimic bucuria pe care o ai când primești o recunoaștere. Puțini sunt cei care, după ce i-am salvat, revin cu o mulțumire. Noi nu am avut sărbători, nu am avut Crăciun, pentru că am avut iarăși un apel de urgență. Mă bucur că cei care ne conduc, ne administrează, ne dotează au asemenea cuvinte frumoase față de noi. Un subiect dureros e faptul că s-au triplat cazurile cu ucrainenii care trec frontiera prin munți, ceea ce presupune un efort foarte mare din partea salvamontiștilor. Vorbim de sute de kilometri acumulați, sunt foarte multe locuri în care nu avem cum să ajungem, indiferent ce echipamente am avea. Sunt sute de kilometri pe care toți de la Salvamont Maramureș i-am parcurs pentru a salva cât mai multe vieți” – a declarat Dan Benga, managerul Salvamont Maramureș.

Pentru anul 2025, cea mai mare problemă o reprezintă lipsa de personal și odată cu măsurile de austeritate nu se mai pot face angajări. În prezent, Salvamont Maramureș are doar 18 angajați, deși normativele spun că ar trebui să fie cel puțin 36.

„Pe noi ne interesează foarte tare problema personalului, pentru că avem oameni care vor să vină să lucreze, să fie angajați, dar din păcate legislația deocamdată nu ne permite așa ceva. Suntem foarte puțini și consumați fizic. O acțiune de 23 de ore necesită undeva la 2-3 zile de nopți de odihnă și de repaus. Dacă am plecat într-o intervenție, când ne-am întors am reușit să dormim câteva ore și am plecat în altă intervenție de 12, vă dați seama cum suntem. Noi suntem acreditați pe șase formații, în Maramureș, iar o formație trebuie să aibă minimum 6 salvatori montani. Asta înseamnă minimum 36 de salvatori montani angajați, iar noi suntem 18” – a mai precizat Dan Benga.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.