FotoSinteză… la Muzeul Judeţean de Mineralogie

0
64

Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare găzduieşte până în luna martie, expoziţia „FotoSinteză” – o colecție spectaculoasă de lucrări fotografice, realizate de Gelu Stănculescu, cunoscut artist fotograf și membru al Asociației Delia din Cluj-Napoca. Artistul a avut colaboratori pe Maria Scîrlet și modelele: Diana G., Crisa Mihalcea, Bianca Neagu, Alexandra Pavel și Vera Moga.

Expoziția prezintă 23 de fotografii captivante, concepute pentru a ilustra o explozie de culori și emoții intense, inspirate din conexiunea dintre pictură și fotografie, precum și din explorarea vulnerabilităților umane.
„În această serie de lucrări, Fotosinteză, modelul și fotograful caută să ne îndrepte privirile către universul nostru interior, reprezentând în lucrări un univers intens, în care emoțiile interne se lichefiază și ies la suprafață, pictându-se pe piele, ca o oglindă a sufletului. Este ca și cum fiecare fotografie ar fi o fereastră către inima modelului, în care agitația, frica și durerea sunt protagoniști. Însă, acestea atrag atenția către universalitatea suferinței umane. În fiecare fotografie, simțim acea frică care mocnește în adâncul ființei umane, o frică care crește până când devine copleșitoare și explodează într-o avalanșă de emoții, care se simte ca o forță vie ce pulsează în interior, iar lucrările ne provoacă să ne întrebăm ce ascunde fiecare făptură umană în adâncurile sale”, explică artistul plastic, Lavinia Pop.
Totodată, Lavinia Pop, mai precizează că „este o invitație la introspecție, la explorarea sinelui și la recunoașterea complexității emoțiilor noastre, indiferent cât de întunecate sau de strălucitoare ar fi ele”.
Expoziția „FotoSinteză” are, de asemenea, un scop social și caritabil. Gelu Stănculescu, împreună cu Maria Scîrlet și echipa artonthewall.ro, au creat această colecție ca parte a unei inițiative de incluziune socială, colaborând cu persoane cu dizabilități și modele din Cluj-Napoca și București. Prin codurile QR asociate fiecărei lucrări, vizitatorii pot achiziționa tablourile de pe platforma Asociației Delia, iar veniturile obținute sunt direcționate către proiecte pentru sprijinirea persoanelor cu epilepsie și alte dizabilități. Expoziția poate fi vizitată până pe 3 martie 2025, în sala „Florilor de mină” a Muzeului Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, de marți până duminică, între orele 9 și 17.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.