Din istoria vinilului, la Bastionul Măcelarilor

0
91

La Bastionul Măcelarilor mai poate fi vizitată în următoarea perioadă, expoziţia „Muzica pe vinil” care face parte din proiectul „Dă timpul înapoi”. Cu discuri selectate atât din colecția Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dar și din trei colecții private, s-a reuşit aducerea în fața publicului a unor discuri cu genuri muzicale din repertoriul național, dar și din cel internațional, dar şi povești, povestiri, momente vesele sau recitaluri de poezie.
Făcând o incursiune în istoria vinilurilor, muzeograful Raul Cardoş a arătat că „Édouard-Léon Scott de Martinville a făcut la Paris primele înregistrări ale sunetelor transmise prin aer, folosind un mecanism pe care l-a numit fonoautograf și pe care l-a patentat în 25 mai 1857. El a reușit, în 9 aprilie 1860, să înregistreze o parte dintr-un cântec folcloric francez, Au Clair de la Lune, realizare prezentată Academiei de Științe un an mai târziu. Înregistrarea a putut fi în ultimii ani recuperată, Au Clair de la Lune reprezentând cea mai veche înregistrare a vocii umane pe care o putem încă asculta”.
„Bunicul platanelor moderne a fost fonograful, o invenție creată de Thomas Edison încă din 1877. Fonografele au avut două scopuri – înregistrarea sunetului și redarea acestuia. După ce fonograful lui Edison a schimbat lumea, următoarea inovație în tehnologia audio a venit de la un american de origine germană pe nume Emile Berliner. Gramofonul lui Berliner, părintele platanului modern, a fost inventat la zece ani după fonograf și seamănă mult mai mult cu pick-upul cu care suntem familiarizați. După ce gramofonul a crescut în popularitate, au fost create noi versiuni ale sale, precum cele ale Societății Pathè Frères din Paris, cunoscute ca patefoane, care au făcut tehnologia mai accesibilă și mai potrivită pentru consumatorul din prima jumătate a secolului al XX-lea. Discurile folosite erau făcute din ebonită, nu din vinil și puteau fi redate doar la 78 de rotații pe minut (RPM). După ani în care doar înregistrările de 78 de RPM erau disponibile pe piață, primul disc de 12 inchi și 33 RPM a fost produs de CBS în 1948”, aceasta este pe scurt istoria vinilurilor prezentată de muzeograful Raul Cardoş din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
În 1982, Sony Corporation a creat primul CD (compact disc). Noul mileniu și era internetului au făcut ca MP3-ul să ia locul CD-ului.”Vânzările de viniluri au crescut în ultimul deceniu, mulți tineri descoperind atractivitatea sunetului cald, analog”, a conchis muzeograful Raul Cardoş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.