Ordonanța trenuleț

0
64

Crește impozitul pe dividende la 10%, scade pragul la microîntreprinderi, etapizat la 100.000 de euro, se elimină facilitățile pentru angajați din IT, construcții, agricultură și revine impozitul pe construcții speciale.

Impozitul pe dividende

– Se propune majorarea cotei de impozit de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite după 1 ianuarie 2025.
– În cazul dividendelor distribuite în baza situațiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2024, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective.

Pentru plata de dividende către persoane juridice

– Impozitul pe dividende se stabilește prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

Plata de dividende către persoane fizice

– Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impozitează cu cota de impozit de 10% din suma acestora.

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

– Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal 2025, se propune: reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
– Firmele care au fost în 2024 microîntreprinderi, dar au avut venituri peste 250.000 de euro, vor trece la impozit pe profit.
– Se elimină condiția de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
– Se actualizează codurile corespunzătoare activităților pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor se calculează prin aplicarea cotei de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa.

Impozitul pe construcții speciale

Se instituie impozitul de 1% pe construcții speciale, datorat de:
– persoanele juridice române, cu excepția instituțiilor publice, institutelor naționale de cercetare-dezvoltare, asociațiilor, fundațiilor și a celorlalte persoane juridice fără scop patrimonial, potrivit legilor de organizare și funcționare.
– persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România.
– persoanele juridice cu sediul social în România înființate potrivit legislației europene.

Menținerea salariilor și pensiilor la nivelul de pe finalul anului 2024

Salariile, sporurile și alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menține la nivelul din noiembrie 2024.
– Pensiile rămân înghețate, însă ar putea fi majorate ulterior, la adoptarea bugetului pentru anul 2025.
– Pensiile speciale și indemnizațiile nu vor fi indexate cu rata inflației.
– Angajările la stat vor fi înghețate, cu excepția posturilor unice, a situațiilor în care procedurile de organizare de concurs au fost deja inițiate. Ordonatorii de credite vor putea face angajări pe 15% din posturile vacantate după adoptarea ordonanței (sistemul de o angajare la 7 plecări).
– Alocațiile pentru copii rămân la nivelul lunii noiembrie 2024.
Indicatorul social de referință rămâne la nivelul din 2024, astfel că nu se majorează o serie de beneficii care se calculează în funcție de acest indicator, cum ar fi:
– prima de inserție
– subvenția pentru angajatorii care încadrează tineri cu risc de marginalizare socială
– valoarea indemnizației lunare pentru creșterea copilului
– alocația lunară de plasament
– valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil
– indemnizația de șomaj pentru absolvenți
– indemnizația de șomaj
– indemnizațiile pentru persoanele cu dizabilități
– venitul minim de incluziune.

Limitarea cheltuielilor suplimentare

– Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanță. Plata sumelor din hotărâri judecătorești va fi eșalonată pe mai mulți ani. Reorganizare și reducerea posturilor
– Se suspendă ocuparea posturilor vacante, cu excepția celor unice.
– Obligația reducerii cu 25% a numărului instituțiilor/structurilor subordonate.

Mai puțini bani pentru partidele politice

– Subvenția pentru partidele politice se diminuează cu 25% față de anul 2024.
Prioritizarea investițiilor publice
– Crearea unui spațiu bugetar pentru investiții și proiecte finanțate din fonduri europene.
– Limitarea creditelor de angajament pentru proiecte noi la 50% din nivelul din 2024.
Impact asupra beneficiarilor de facilități
– Reduceri limitate pentru transportul studenților și alte categorii de facilități sociale. Astfel, studenții ar putea primi reducere de 90% pentru transport rutier și feroviar doar pe ruta dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care se află instituția de învățământ. Guvernul a renunțat la intenția ca reducerea la transport local în comun și transportul cu metroul să fie de 50%.
– Acordarea tichetelor sociale doar dacă acestea sunt integral decontabile din fonduri externe.

Strategii bugetare și obiective fiscale

– Se urmărește reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031.
– Ajustarea cheltuielilor publice pentru a susține traiectoria fiscală asumată.
Măsuri specifice pentru operatorii economici de stat
– Limitarea cheltuielilor salariale la nivelul anului precedent, cu excepția influențelor determinate de creșterea salariului minim.

Altele

– Se interzice acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți care nu pot fi decontate integral din fonduri europene nerambursabile.
– În anul 2025, se încheie angajamente legale pentru proiecte de investiții noi finanțate prin Programul național de dezvoltare locală etapa I și etapa a II-a, Programul național de investiții “Anghel Saligny” și Programul național de construcții de interes public sau social doar în limita creditelor de angajament aprobate cu această destinație. Valoarea creditelor de angajament în anul 2025 nu poate depăși 50% din valoarea creditelor de angajament aprobate în anul 2024.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.