Primești un simplu telefon și te trezești fără bani în cont!

0
42

O nouă escrocherie în România
Infractorii par să aibă o imaginație nelimitată când vine vorba despre a găsi noi modalități prin care să păcălească oamenii. De data aceasta au pus la cale o escrocherie greu de identificat la prima vedere, la care numeroase persoane au devenit deja victime.
Cu privire la această nouă modalitate prin care oamenii de bună-credință pot rămâne fără bani în cont lansează un avertisment experții de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică.
Conform acestora, totul pleacă de la un simplu mesaj sau apel telefonic, în care victimele vizate sunt ofertate cu așa-zise joburi online. Profitând de faptul că multe persoane sunt interesate de obținerea unor surse suplimentare de venit și folosindu-se de popularitatea în creștere a muncii de la distanță, infractorii reușesc astfel să obțină date personale sensibile de la cei pe care îi contactează. De aici și până la momentul în care victimele se trezesc cu conturile golite nu este decât un pas.
În ultimele zile, relatează specialiștii în securitate online, tot mai mulți români, atât din țară, cât și din diasporă, au raportat mesaje suspecte primite prin SMS sau aplicații de mesagerie precum WhatsApp. Pretinzând că sunt reprezentanți ai departamentelor de resurse umane ale unor companii, escrocii promit locuri de muncă online bine plătite, folosind sume atractive ca momeală – avertizează specialiștii.

Cum recunoașteți aceste fraude?

Mesajele provin de pe numere necunoscute, adesea din alte țări, și încep cu formulări precum ”Bună, sunt recruiter manager de la X companie”. Ele oferă detalii vagi despre ”oportunități de angajare” și încurajează contactarea expeditorului pentru mai multe informații.
Specialiștii în securitate cibernetică avertizează:
• nu furnizați niciodată date sensibile (personale, de autentificare sau bancare), chiar dacă mesajul pare să vină de la o instituție de încredere
• verificați autenticitatea mesajelor printr-un canal oficial separat înainte de a oferi orice informație
• raportați imediat tentativele de fraudă către organizația în numele căreia sunt trimise aceste mesaje false
• dacă ați furnizat date bancare, contactați de urgență banca pentru a bloca eventualele tranzacții neautorizate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.