Accesul liber la informații pe internet, în ceea ce privește afecțiunile medicale, dă adesea bătăi de cap medicilor specialiști. Spre exemplu, unii pediatri au remarcat faptul că au situații în care părinții vin la spital și le “spun” medicilor ce să facă micuților pacienți, după ce s-au “documentat” în mediul online.
„Ne confruntăm cu aceste tendințe moderne care nu sunt exclusiv în România, ci și la nivel internațional, legate de accesul la informație, dar un acces nediscriminatoriu la informație. Internetul, social media reprezintă un furnizor foarte bogat de informații care, de cele mai multe ori, nu sunt sistematizate sau filtrate în așa fel încât să ofere un mesaj corect. Pe de altă parte, tot ce figurează în mediul virtual nu este procesat de către un profesionist în domeniul sănătății. Atunci, fiecare percepe informația medicală după capacitatea lui de înțelegere. Dacă nu ai o pregătire formală în domeniul medical, nu exclusiv medic ci și asistent medical, atunci, acest lucru poate să ducă la interpretări complet greșite sau eronate a unei realități medicale a unui pacient. Atunci, ne trezim în filme în care, uneori, părinții vin și încep să ne explice ceea ce ar trebui să le facem noi copiilor. Ceea ce, pentru mine, ca pediatru cu 20 de ani de practică medicală în spate, este un pic absurd. Dacă tu știi ce e de făcut, de ce ai mai venit?”, a declarat Lucian Bogdan, director medical al Spitalului Județean de Urgență Baia Mare.
Problema în astfel de situații o reprezintă faptul că părintele vine deja cu o preconcepție privind diagnosticul copilului și devine suspicios dacă micuțul nu primește tratamentul “dorit” de părinte.
„Foarte tare ne încurcă acest lucru. Uneori îmi este mie greu, ca medic pediatru, să-i explic unei mame de ce ceea ce ea a citit pe internet și ceea ce consideră că ar trebui să se întâmple cu copilul ei nu se poate întâmpla. În primul rând că nu este relevant, în al doilea rând că poate să fie traumatizant pentru copil, trei că nu are eficiență, că discutăm despre lucruri diferite. Uneori mamele vin cu convingerea că ele știu care este situația din punct de vedere medical. Dacă tu vii convins de ceva, poate să vină oricine să-ți spună orice, că o urmă de suspiciune tot vei avea”, mai explică dr. Lucian Bogdan.
asta e lipsa de educatie. tot romanul e mai medic decat medicul, mai politist decat politistul etc. ignoranta si incapatinarea la rang de lege