Consumul de antibiotice trebuie redus cu aproape 30%

0
7

Cu ocazia Zilei Europene a Informării despre Antibiotice, celebrată în data de 18 noiembrie, profesioniștii din sectorul sănătății trag atenția asupra necesității de a adopta cele mai bune practici atât de către populație, cât și de către personalul medico-sanitar și de decidenți, pentru a evita apariția și răspândirea germenilor rezistenți la medicamente.
„Obiectivul asumat de țara noastră pentru 2030 este de a reduce consumul uman de antibiotice cu 27%. Printre măsurile care contribuie la utilizarea rațională a antibioticelor se află eliberarea acestor medicamente numai în baza unei prescripții medicale, pentru situații în care utilizarea antibioticelor aduce beneficii. Conform Ordinului nr. 63 din 2024 al Ministrului Sănătății, eliberarea antibioticelor fără prescripție medicală se poate face în cazul unor situații de urgență, cu respectarea cantității maxime aferente unei doze de urgență, calculată în acord cu modul de administrare al produsului și se poate face doar o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declarații pe proprie răspundere completată de pacient/aparținător în farmacie. Pacientul trebuie să se prezinte ulterior la medic pentru a obține o prescripție adaptată afecțiunii sale. Menținerea eficienței antibioticelor este responsabilitatea tuturor persoanelor. Utilizarea lor responsabilă poate ajuta la oprirea dezvoltării bacteriilor rezistente și la menținerea eficienței antibioticelor pentru sănătatea generațiilor viitoare”, spun reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică.
De asemenea, aceștia recomandă pacienților să nu folosească „resturi” din tratamentele anterioare, de la alte persoane sau antibiotice obținute fără prescripție medicală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.