Biserica de lemn „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea maramureșeană Costeni a fost devastată de vijelie la furtuna din 17 septembrie 2017, când turla bisericii de lemn s-a prăbușit la pământ. După ce mai întâi a fost întocmită documentația vastă necesară pentru ca dosarul să devină eligibil, începând din toamna anului 2020, Biserica a intrat într-un amplu proces de reabilitare. Lucrările au continuat și în această toamnă.
„Parohia Ortodoxă Română Costeni s-a bucurat de sprijin de specialitate și ajutor financiar și din partea partenerilor care ne-au susținut și ne susțin în continuare: Consiliul Județean Maramureș care a finanțat lucrările cuprinse în cadrul programului „Protecția Monumentelor Istorice de pe raza administrativ – teritorială a Județului Maramureș” și programul de Reparații curente prin alocarea a 90.000 lei și respectiv 10.000 lei și suma de 5.000 de lei de la Primăria și Consiliul Local Cupșeni în cursul anului curent 2024”, a subliniat preotul paroh, Ștefan Cristian Petcu.
Din aceste fonduri, „cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, în etapa din această toamnă, s-au desfășurat lucrări de Suprastructură + arhitectură + Pichet P.S.I. și instalații electrice conform Deviz – proiect, după cum urmează: lucrări de tencuire interioară, zugrăveli interioare, restaurare trepte, realizare postament pichet, confecționare și montare pichet PSI, lețuială la turla bisericii și pardoseli din dulapi la turla bisericii. Lucrările s-au realizat prin implicarea activă a lucrătorilor și ziditorilor sub supravegherea dirigenției de șantier și contribuția finanțatorilor, proiectanților, binefăcătorilor și sătenilor care au oferit cazare și masă muncitorilor ce se ostenesc la reîntregirea acestui sfânt locaș”, a adăugat părintele Ștefan Petcu.
Biserica a fost ridicată în 1870, iar în 1876 a fost închinată Sfântului Ierarh Nicolae. Lăcașul de cult necesită în continuare intervenții de urgență pentru reîntregirea coifului și lucrări de restaurare a iconostasului ce cuprinde icoane datând din anul 1842 ale acestui lăcaș de cult ce reprezintă o mărturie vie a credinței înaintașilor noștri de pe aceste meleaguri din Țara Lăpușului.