Primăria Recea a făcut o solicitare către Sucursala Regională CFR Cluj, referitoare la montarea unor semibariere cu semnalizare acustică de trecere la nivel cu calea ferată pe raza comunei.
Asta și ca urmare a accidentului din data de 24 octombrie 2024, care a avut loc la trecerea cu calea ferată din localitatea Săsar, aparţinătoare comunei, soldat cu decesul a două persoane.
Răspunsul celor de la CFR nu a fost tocmai pe placul primarului.
”Ca urmare a adresei dvs. privind solicitarea dotării trecerilor la nivel cu calea ferată menţionate cu semnalizare acustică şi luminoasă, vă comunicăm următoarele: La nivelul SRCF Cluj a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul «Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată », pentru care s-au aprobat indicatorii tehnico-economici. La data prezentei este în derulare procedura de achiziţie publică sectorială pentru atribuirea contractelor de lucrări (proiectare şi execuţie) pe baza studiului de fezabilitate. Având în vedere solicitările Direcţiei Generale Programe Europene Transport (…) Sectorul Exploatare al CNCF CFR SA a prioritizat pentru SRCF Cluj 8 treceri la nivel, din cele 20 TN-uri supuse modernizării. Cele 3 treceri la nivel, linia cf 421, între staţiile Satulung pe Someş – Baia Mare, pentru care Primăria comunei Recea a emis CU, nu au fost cuprinse în prima etapă de prioritizare” – a fost răspunsul CFR.
Totuşi, oficialii companiei au mai precizat că se vor asigura că cele 3 TN-uri să fie incluse în etapa următoare de prioritizare a lucrărilor de modernizare.
Primarul comunei a fost nemulţumit de răspunsul primit și a comentat: ”La CFR nu este prioritară montarea de semibariere la trecerile de Cale Ferată din Comuna Recea. Mai așteptăm să moară cineva și poate apoi se vor hotărî să prioritizeze aceste treceri, cel puțin pe str. Florilor între Recea și Săsar și str. Gării între Lăpuşel și Bozânta Mică. Dar țineți aproape că le vom face reclamă” – a spus, supărat, primarul Alexandru Ardelean.